ВодещиКултура

Представят изданието „Сокай“ в Трявна

Изданието „Сокаи“ ще бъде представено в Музей „Старото школо“ в Трявна на 21 март. Това съобщи Юлия Нинова, директор на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство в балканското градче.

„Сокаи“ е най-новото изследване, посветено на женското невестинско забраждане сокай, носено в Търновско, Габровско и Ловешко до средата на 19-и век. Негов автор е етнологът Светослав Петров. Значима част от книгата е практическата, в която авторът дава насоки за правилното и точно реконструиране на сокаите. Той изработва възстановки на старинни забраждания от близо 12 години по модел на запазени автентични свидетелства“, посочват организаторите.

„Трявна е специално място за мен и се радвам, че ще им гостувам с моите „Сокаи“. Изключително благодарен съм на Специализиран музей – Трявна за подкрепата, която ми оказаха. Безценна е. Всеки, който разлисти книгата, ще забележи прекрасните автентични сокаи, които се съхраняват в Трявна. Причинили са ми поне една нощ безсъние и вълнение. Благодаря на г-жа Юлия Нинова, директор на музея, за възможността, и на г-жа Даниела Дабкова, главен уредник, за подкрепата“, казва за предстоящото представяне авторът във Фейсбук профила си.

Книгата „Сокаи“ бе представена за първи път в град Елена на 15 март, след Трявна предстои представяне на 26 март в Етнографски музей в София.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *