ГорещиКултура

Петранка Новосад реди 40 творби текстилна пластика и живопис в Дряново

Атрактивната изложба от пана, кукери, живопис върху естествена кожа ще бъде представена в Икономовата къща

Петранка Новосад реди 40 творби текстилна пластика и живопис в Дряново. Атрактивната изложба ще бъде представена в къщата на възрожденската фамилия Икономови. Събитието е насрочено за 2 април от 17,30 часа.

„Експозицията представя творческите откровения на един търсещ дух – тъкани и плетени пана, живописни творби върху кожа, кукерски маски. Това е поредна изява за авторката, но нова нейна вълнуваща и разнообразна изложба. Петранка Новосад е създала произведенията на изкуството с нейния неугасващ плам и творчески жар“, споделят от Историческия музей в Дряново.

Петранка Новосад разкрива, че е озаглавила изложбата от текстилна пластика „Юбилейна“, по повод 80-годишнината, която навършва тази година.

„В изложбата съм включила пана от нетъкана вълна, прежда, конци, тъкани на стан мотиви. Използвала съм и естествена кожа. Сбирката съдържа още картини в рамки, живописни платна, които са рисувани върху естествена кожа“, споделя Новосад.

Сред творбите могат да се видят кукерски изображения, които са изложени в една от експозиционните зали, а Новосад е нарекла сбирката „Кукерландия“.

„Тя съдържа картини, глави на кукери, изображения на старобългарски мотиви и букви върху кожа, черга, атрактивни дълги платна в преливащи се ярки багри“, изброява авторката.

Петранка Новосад работила върху творбите в продължение на няколко години.

„Тези мащабни платна не се правят бързо, защото съдържат плетива и рисунак, тъкани материи на самобитно станче, плетива, шевици..“, обяснява даровитата дама.

Това е 23-та самостоятелна изложба на Петранка Новосад. Първата и експозиция е била в Народно читалище „Развитие-1869“ в Дряново. Редила е картини във Велико Търново, Павликени, Левски, Килифарево и други градове.

Преди 10 години е представяла подобни творби под наслов „Докосване“.

Докато разговаряме за поредната експозиция, авторката усърдно се труди с четката в ръка върху миниатюри, които ще рамкира за подаръци. Създала е и пролетни картички, които се оказали много харесвани.

„От големите пана, минавам на миниатюри. Изкуството ми дава сили и вдъхновение“, посочва Петранка Новосад.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *