ВодещиТуризъм

Община Дряново кани на обществено обсъждане на Концепцията за интегрални териториални инвестиции

Организират публични консултации с широката общественост на община Дряново за преминалата административно съответствие и допустимост Концепция за интегрирано териториално развитие (КИТИ) Регионален туристически продукт „Антично наследство и съвремие“ на Общините Трявна, Дряново и Габрово. Събитието е насрочено за 22 март от 10 часа в Ритуалната зала на общинската администрация.

„Туризмът в региона се крепи на три основни стълба- туристическа инфраструктура, чистота и сигурност на околната среда и квалифицирани човешки ресурси. Във връзка с този извод е разработена комбинирана концепция за интегрирани териториални инвестиции, в която са включени няколко проектни идеи на общините Дряново, Трявна и Габрово – територии с общи характеристики и потенциали за развитие на туризма, които в комбинация помежду си, както и при използване на инвестициите, направени в предходните планови периоди водят до устойчиво икономическо развитие на региона и преодоляване на регионалните различия“, гласи концепцията.

Експерти разясняват още, че интегрираният подход в реализирането на тази концепция дава възможност за използване възможностите не само на Програма Развитие на регионите, но и на Програми Околна среда и Развитие на човешките ресурси.

Съчетаването на инфраструктурни мерки, с мерки за превенция на промените в климата-почистването на речните корита и мерки за повишаване на квалификацията и създаване на нови работни места в сектор туризъм, както и такива за създаването и рекламата на нови туристически продукти и маршрути в три общини от област Габрово.

Позволява да бъдат постигнати в пълнота основните цели на интегрираните инвестиции в сектор туризъм и води до постигането на синергичен ефект от изпълнението на концепцията.

„В КИТИ „Регионален туристически продукт „Антично наследство и съвремие“ на Общините Дряново, Трявна и Габрово“ са включени проектни идеи по три оперативни програми, които да бъдат изпълнявани с партньори от три общини и четирима представители на неправителствения сектор“, допълват специалистите.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *