ВодещиКултура

Възстановчици представиха пред ученици старинни носии, униформи и оръжия в урок по родолюбие

Инициативата е на ръководството на Професионалната гимназия по икономика и техника „Рачо Стоянов“ в Дряново

Възстановчици изнесоха открит урок по родолюбие в Професионалната гимназия по икономика и техника /ПГИТ/ „Рачо Стоянов“ в Дряново . Събитието се състоя на 21 март в Актовата зала по покана на ръководството на училището.

В инициативата участваха членове на НД „Традиция“ и РК „Бачо Киро“- Дряново.

„Бяха засегнати теми от българския бит, култура, облекло в периода на Възраждането, Априлското въстание и Освобождението. Участниците подробно разказаха за автентичните облекла, с които бяха – национална носия, униформи на четник, на войник от редовната турска войска и на турски башибозук.

Представени бяха и оръжия от тези периоди, както хладни така и огнестрелни.

Учениците задаваха и въпроси, свързани с темите, разгледаха с интерес експозицията с оръжия, подготвена от дружеството“, разказват преподаватели.

Те допълват, че са горди, че възпитаниците на гимназията- Кристина Кротева от 8 а клас и Светослав Ноев от 11 б клас са членове на НД „Традиция“.

„Любовта към Родината започва от дома и класната стая, от опознаването на родната история и родния край. Тази традиция с уроците по родолюбие ще бъде продължена и с други инициативи. Членовете на дружеството, които са истински пазители на корените български увериха, че ще има и в бъдеще. Традициите са живи!“, категорични са от ръководството на гимназията.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-ПГИТ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *