ВодещиЛица

Художникът енциклопедист Стефан Иванов от Дряново прави изложба с рисунки на ретро коли в Чехия

Експозицията ще включва 25 творби на старинни автомобили от марката „Шкода“, творчески изяви на талантливия мъж предстоят и в САЩ

Стефан Иванов от Дряново подготвя своя изложба в град Млада Болеслав, Чехия. Събитието ще се случи на 16 март след трудни преговори в продължение на година. Така ще се осъществи една голяма мечта на 36-годишния художник, който рисува ретро коли от марката „Шкода“ и притежава енциклопедични познания за автомобилостроенето. Талантът му се отключил след тежка травма при катастрофа с мотоциклет. Днес той вече е доста популярен не само у нас, но и в чужбина.

Предстоящата изложба в Чехия ще е доста сериозно събитие, на което са поканени българският посланик в Чехия, кмета на град Млада Болеслав, представители на „Шкода Ауто“, хора от българската и чешката общност, медии и др.

Експозицията ще включва 25 рисунки на Стефан Иванов на старинни автомобили от марката „Шкода“. Чрез изображенията талантливият художник проследява различни етапи от развитието на автомобилната компания. От внушителната си колекция е подбрал рисунки на автомобили, които имат интересна история. Това са спортни коли, първата кола на компанията, прототипи и др.

Сред тях най-атрактивен е т.нар. автомобил „Лаурин и Клемент“, тип RK.

„От този модел са били произведени само няколко стотин бройки. Една от колите попада в ръцете на княз Александър Йосиф Коловрат-Краковския, който е един от най-изявените личности в историята на Чехия. Той е потомък на един от най-старите чешки родове. Бил е автомобилен състезател и основен акционер в Акционерното дружество „Лаурин и Клемент“. Благородникът купува автомобил „Лаурин и Клемент-RK“ и го преправя на спортна кола.

Така возилото се превръща в първия туринг автомобил, близък до серийно производство, но се използва за много тежки състезания през австрийските Алпи. Съревнованието „Австрийската надпревара“ се провежда от 1910 до 1914 година включително. През тези 5 години „Лаурин и Клемент“ завоюват 5 първи места.

Самото състезание всяко година е било с различен маршрут и с различна дължина на трасето. Първата година трасето е било от около 800 километра, а последната е надхвърляло 3000 километра като е минавало през силно пресечен терен през хълмове, проходи и много сурови климатични условия. Заради това малко автомобили тогава са успявали да преминат целия маршрут без да се повредят“, разказва Стефан Иванов.

36-годишният енциклопедист допълва, че княз Александър Коловрат със своя преправен автомобил е спечелил две от тези състезания, защото в другите три е участвал с друга кола. „Интересно е, че преди да се яви на състезанието, автомобилът му „Лаурин и Клемент“ имал навъртени над 40 000 километра в Африка. След прекъсването на автомобилните съревнования заради избухването на Първата световна война, князът дарява легендарния автомобил за нуждите на армията. Като по чудо колата оцелява, а след войната князът я намира и си я прибира обратно.

Закарал автомобила във фабриката на „Лаурин и Клемент“, където му направили основен ремонт и му поставили още по-мощен двигател. Скоро след това автомобилът е продаден на друг известен състезател-Франтишек Свобода. Той участвал с него в няколко състезания и след това возилото е изоставено. За щастие на всички фенове, в момента уникалният автомобил се пази в пражкия технически музей в напълно автентичен вид“, разкрива Стефан Иванов.

Той искрено се надява по време на визитата си в Чехия да успее да посети музея и да види возилото-легенда на живо.

По предварителни уговорки след изложбата е предвидено организирано посещение на заводите на „Шкода“ и в музея на компанията. Художникът енциклопедист мечтае да бъде допуснат до архивите на автомобилния гигант, за да разгледа секретни фотографии и документи, които все още не са публикувани и не са познати на широката публика.

„Благодарен съм на хората, които работят, за да реализира тази изложба, която е първа по рода си в света, защото досега никой не е представял експонати, свързани с „Лаурин и Клемент“ и развитието на компанията“, подчертава Стефан Иванов.

Преди седмица художникът получил съобщение от уредничка на автомобилен музей в Калифорния, САЩ. Тя му съобщила, че търсят подходящо място за изложба с негови творби в Сан Диего. Още няколко музея в Америка проявят интерес към рисунките на Стефан Иванов и от известно време той е в контакт с музея „Петерсен“, който е един от най-големите автомобилни музеи в света.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *