ВодещиОбщество

Полицията и неправителствена организация повеждат битка с домашното насилие в област Габрово

През 2023 година на територията на региона са регистрирани 21 престъпления от този вид

Полицията в Габрово и неправителствена организация ще водят заедно битка с домашното насилие. На работна среща служители от Областна дирекция на МВР-Габрово и „Фондация в помощ на жени, претърпели насилие – Флай- Габрово“ обсъдиха основни въпроси, свързани с домашното насилие. Дискутираха се промените в Закона за защита от посегателства, превенцията и оказването на помощ на потърпевшите.

Марина Ангелова, основател на Фондацията, призовава жертвите на насилие да потърсят незабавно помощ. Според нея работата по това направление е комплексна. Необходимо е взаимодействие и добра комуникация с всички институции на местно ниво. Тя изказа благодарности на служителите от Районно управление-Габрово за положените усилия, за адекватното съдействие, правилните преценки и отговорността по отношение на случаите на домашно насилие на територията на града. Ангелова изрази удовлетворение от правилното изпълнение на дейността на дежурните екипи, както и последващата им бърза и адекватна намеса.

През 2023 година на територията на област Габрово са регистрирани 21 престъпления от този вид. 13 от тях са били за неизпълнение на заповед за защита, 8 са за телесни повреди, а 1 досъдебно производство е започнато за закана.

През миналата година са издадени 79 заповеди по Закона за защита от домашно насилие, спрямо 74 през 2022 г. По РУ за 2023 г. разпределението за работа по издадените заповеди е следното: РУ-Габрово – 33 заповеди по ЗЗДН, РУ-Севлиево – 32 заповеди, РУ-Дряново – 6 заповеди,  РУ-Трявна – 8  заповед по ЗЗДН.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-МВР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *