ВодещиКултура

Показват ценни експонати в изложбата „Последното сражение“

Експозицията в Дряново е по повод националния празник-3 март

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува с изложба в Дряново. Експозицията е по повод националния празник-3 март.
Откриването на изложбата „Последното сражение” ще е на 29 февруари в 17,30 часа в Икономовата къща.

„Експозицията е посветена на победата в сражението при селата Шипка и Шейново през Руско-турската война 1877- 1878 година. Това е последното сражение от военните действия в района на Шипченския проход, започнали с превземането на прохода през юли 1877 г. и продължили с августовската отбрана срещу корпуса на Сюлейман паша и Зимното шипченско стоене.

Като част от всеобщото настъпление на руската армия, превземането на Шейновския укрепен лагер от руските полкове и българските опълченски дружини на 9 януари 1878 г. под командването на генералите Радецки, Скобелев и Мирски отваря пътя на юг към Одрин и Цариград. На 16 януари в Казанлък започват първите преговори за мир, а на 31 януари е подписано Одринското примирие“, споделят от Историческия музей в Дряново.

Уредниците допълват, че изложбата разказва историята на това величаво сражение, походът на двете обходни колони на генералите Скобелев и Мирски, атаките им срещу укрепения турски лагер, както и фронталната атака на частите на ген. Радецки от Шипка.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *