ГорещиКултура

Подготвят национален пленер по живопис “Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще”

Историческият музей в Дряново подготвя национален пленер по живопис под наслов „Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще“.

Събитието е ежегодно и ще е от 1 до 5 юли.

От културната институция обявиха условията за провеждането на творческата проява.

„Целта на провеждането на Националния пленер по живопис „Дряново на майстор Колю Фичето – памет и настояще“ е възможността и предизвикателството да се интерпретира от гледната точка на съвремието онзи възрожденски дух и плам, който пренася поколенията през годините като през мостовете на майстора. Срещата на творците с историята и опита да се опознае по-добре и в пълнота културно-историческото и архитектурното наследство на град Дряново, природните му забележителности и по-конкретно построеното от майстор Колю Фичето в родния му град, биха били благодатно отправие за творчески търсения“, заявяват от Историческия музей.

От ведомството уточняват, че пленерът няма определена сюжетна или жанрова насоченост. На участниците се дава пълна свобода да реализират творческите си идеи и пластични търсения.

Пленерът има конкурсен характер – присъжда се ежегодно Награда на град Дряново за живопис.
В пленера участват петима художници от страната. Творците, които са се включили в предходното издание на проявата, нямат право да участват в тазгодишното издание.

„Кандидатите за участие в пленера изпращат творческа биография, снимки на до 5 свои творби във формат jpeg и актуални имейл и телефон на наш адрес: [email protected]
Крайният срок за получаване на материалите е 30.04.2024 г. Кандидатури, получени след тази дата няма да бъдат разглеждани.
Избраните от участници ще бъдат уведомени до 15.05.2024 г. и в срок до 30.05.2024 г. трябва да потвърдят участието си в пленера. След тази дата мястото на непотвърдил автор се заема от първия в списъка с резерви“, посочват от Историческия музей в Дряново.

Организатори на пленера са Исторически музей – Дряново и Община Дряново, със съдействието и подкрепата на СБХ.
Пленерът се провежда на територията на град Дряново веднъж годишно.

На участниците се осигуряват нощувки и храна по време на пленера. Транспортните разходи се поемат от организаторите, след представени билети или касови бонове за гориво.
На всеки художник се предоставят по 2 броя платна, формат 50/60. Участниците могат да работят по избор и на други основи и формати, подсигурени от тях.

Националният пленер по живопис приключва с организирането на изложба от творбите, създадени по време на пленера.

Всеки от участниците дарява на Исторически музей – Дряново по една от създадените по време на пленера творби, с които се попълва фонда на художествения отдел.

Събитието ще бъде отразено и популяризирано в печатни и електронни издания, както и в социални канали за информация.
При откриването на изложбата в края на пленера представител на ръководството на Община Дряново връчва Наградата на град Дряново за живопис. Тя се определя на база изложените творби, а награденият автор получава възможността да гостува със самостоятелна изложба в залите на Икономова къща в град Дряново, в рамките на следващата календарна година.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *