ВодещиОбщество

Незаконни сметища никнат в околностите на Дряново

Предвидените глоби са от 100 до 500 лева, но до момента общинските служби не са издирили и санкционирали нито един замърсител

Незаконни сметища непрекъснато никнат в околностите на Дряново. Изхвърлените сред природата битови и строителни отпадъци замърсяват китната природа в района, но са и изключително грозна гледка. Напоследък те основателно предизвикват възмущението на местното население.

Бдителни граждани често публикуват снимки на камарите с боклуци на необичайни места, но до момента няма разкрити и наказани замърсители.

Най-новото заформено сметище е край пътя за с.Еленците. Анонимен автор е заснел изсипаните боклуци и е публикувал фотосите в социалните мрежи.

„Непрекъснато се борим с незаконните сметища, които са дело на недобросъвестни граждани. От началото на годината сме почистили две такива сметища, а през миналата година бяха осем. Освен зорки граждани, сигнали ни подават и от РИОСВ-Велико Търново. Инспекцията има данни за такива сметища, които се документират чрез сателитни снимки. Най-работещата мярка засега е поставянето на контейнери за строителни и едрогабаритни отпадъци. Радващото е, че се събуди гражданското общество и вече има нетърпимост към подобни прояви, както и към вандализма по парковете и детските площадки“, коментира Стефан Косев, директор на ОП „Чисто Дряново.

Незаконното изхвърляне на отпадъци явно ще продължи, докато общинските служи, които са оторизирани да издирват извършителите на тези злодеяния, не си свършат работата. До момента няма нито един хванат и наказан замърсител. Предвидените в нормативната уредба глоби са от 100 до 500 лева.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *