ГорещиКултура

Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува с изложба в Дряново

Експозицията е по случай националния празник -3 март

​​​​​Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ гостува с изложба на Исторически музей-Дряново по повод Националния празник на България – 3 март.

„Изложбата е посветена на победата в сражението при селата Шипка и Шейново през Руско-турската война 1877-78 г. Това е последното сражение от военните действия в района на Шипченския проход, започнали с превземането на прохода през юли 1877 г. и продължили с августовската отбрана срещу корпуса на Сюлейман паша и Зимното шипченско стоене.

Като част от всеобщото настъпление на руската армия, превземането на Шейновския укрепен лагер от руските полкове и българските опълченски дружини на 9 януари 1878 г. под командването на генералите Радецки, Скобелев и Мирски отваря пътя на юг към Одрин и Цариград. На 16 януари в Казанлък започват първите преговори за мир, а на 31 януари е подписано Одринското примирие“, припомнят от Историческия музей в Дряново.

Експозицията разказва историята на това величаво сражение, походът на двете обходни колони на генералите Скобелев и Мирски, атаките им срещу укрепения турски лагер, както и фронталната атака на частите на ген. Радецки от Шипка.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *