ВодещиКултура

​​​​​Народната певица Ана Борисова реализира три значими проекта, свързани с българския фолклор

Преподавателката по народно пеене във ВТУ подготвя CD на втория си самостоятелен албум „Дряновки-мурафетлийки“, издава научна монография в книга и организира летен фолклорен лагер „Пеещо огледало“ за деца на възраст от 7 до 17 години

Преподавателката по народно пеене във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“ гл. ас. д-р Ана Борисова реализира три значими проекта, свързани с българския фолклор.

Със Сдружение „Анна-Фолкарт“ преди няколко месеца е записала втори самостоятелен фолклорен албум със закачливото наименование „Дряновки-мурафетлийки“. Той включва автентични дряновски образци. Зукозаписът и аранжиментите са дело на диригента и композитор Ганчо Гавазов, преподавател в НУФИ „Широка лъка” и неговия възпитаник от Велико Търново – Лъчезар Йорданов – гъдулар, който аранжирал една от песните – „Радо, мъри”. Реализацията на песните е финансово подпомогната от Община Дряново и Сдружение Платформа „Агора“.

„Албумът ще съдържа 9 песни. Осем от тях са автентични, а деветата е авторска песен на фолклорна основа. Тя се казва „Божур Яна“ и е посветена на първородното ни дете – дъщеря ни Яна. Песента е със сюжет, който се развива в Дряново и е представен по съвременен и иновативен начин“, споделя Ана Борисова.

Тя допълва, че през тази година предстои албумът да бъде издаден на CD и да се разпространява из страната. Изпълнителката очаква отново възможност за кандидатстване чрез Платформа „Агора“, за да може проектът да бъде финализиран и да бъдат записани два фолклорни клипа, които да се завъртят по националната телевизия „Фолклор Тв“.

„Чрез тези изяви ще се постигне популяризиране на фолклора, традициите и култура на Дряновския край и ще бъде подпомогнато съхраняването на нематериалното фолклорно наследство на България“, посочва Ана Борисова.

Самата тя е родом от Дряново и е създателка на местната Вокална фолклорна формация /ВФФ/ „Божуря“, с която възражда стари български песни.

Именно такива песни е включила и в албума си „Дряновки-мурафетлийки“. Интересен е фактът как те са стигнали до талантливата изпълнителка.

„През 2000 година получих тетрадка с дешифрирани песенни образци от Светла Тодорова, която бе учителка по пиано от Дряново. Тогава тя ми завеща сборника с думите: „Давам ти тетрадката и съм сигурна, че тези песни един ден ще видят бял свят“. Притежавам това богатство вече 24 години и миналата година си казах, че е крайно време да реализирам този албум“, разкрива Ана Борисова.

Тя започнала да работи върху песните най-напред с нейни възпитаници от Сдружение „Анна -Фолкарт“ в Дряново.

„Първо разучихме образците, които ме грабнаха като текст и мелодия. Песните в тетрадката са общо 14 и до една са весели, лесно запеваеми, закачливи с ярка мелодия“, посочва Борисова.

Подбрала осем от тях като някои е адаптирала и доразвила заложения сюжет, защото били с по един или два куплета, а трябвало всяка песен да добие завършен вид.

Наскоро Ана Борисова била гост на БНТ в предаването „Нашенската музика“ с водещи Даниел Спасов и Милен Иванов, където представила част от песните в албума си пред национална аудитория и отзвукът бил невероятен.

„Имах честа и удоволствието да бъда облечена в автентична сокайна носия от Габровския край. Костюмът е сглобен от Светослав Петров от Елена, който е уредник в местния музей. Частите на костюма са автентични. Благодаря му за възможността, която ми оказа” разказва преподавателката по народно пеене.

Тя разкрива още, че албумът „Дряновки-мурафетлйки“ е кръстен на една от песните в него.

„Записала съм я с мой ученик, който съм обучавала 8 години в Сдружението „Анна-Фолкарт“. Дряново избра това наименование на албума. Направих анкета миналото лято като попитах дряновци как искат да се казва техният албум и те посочиха това име. Той ще бъде представен в края на юли пред участници от множество държави в ежегодния летен семинар по българистика във Великотърновския университет“, разкрива изпълнителката.

Ана Борисова продължава да представя албума. Казва, че песните се харесват и се запяват дори и от хора, които не ги познават. Идеята на изпълнителката е чрез гласа си да успее да популяризира тези песни в България и дори извън пределите и.

„Получава се невидим мост между поколенията, който е копринен, но с втъкани здрави метални нишки, които държат здраво основите на българската фолклорна култур и позволяват на децата да се докоснат до уникалното ни фолклорно наследство, а в конкретния случай и до дряновския регион, който се слави с висока възрожденска култура. Щастлива съм със създаването на албума, защото ако не бях възродила тези песни, те щяха да бъдат забравени и нямаше да достигнат до поколенията. За това дело съм благодарна на много хора, които помогнаха за осъществяването на проекта“, уточнява Ана Борисова.

Тази година тя ще издаде монографията си – плод на нейния дисертационен труд, който е озаглавен: „Етапност при овладяване на орнаментиката в обучението по народно пеене“.

Друг свиден проект, по който усилено работи, е организирането на летен фолклорен лагер по народно пеене „Пеещо огледало”. Лагерът е подходящ за деца на възраст от 7 до 17 години. Ще се проведе в черноморския курорт „Албена“ от 20 до 25 юни.
Този идеен проект е първия по рода си в страната и дава възможност на децата пет дни да бъдат обучавани от Ана Борисова по двойки.

„Това означава, че участниците ще могат да се конкурират по между си, но и да се учат един от друг в процеса на работа. Например ако едно дете е възприело едно музикално украшение, друг млад изпълнител, който не го е усвоил, го възприема много лесно по слухов път. Двойките ще бъдат определени чрез жребий. Така курсистите ще работят по 45 минути в екип всеки ден. Ще обучавам общо девет двойки на ден. Вече има желаещи да се включат в курса. Участниците ще имат възможност да бъдат заедно, да създадат приятелства, да възпитат емпатия и уважение един към друг като влизат в различни роли-и като ученици, и като учители. Крайнят срок за записване е 10 май 2024 г. За повече информация: Facebook страницата на сдружението: @annafolkart2018“, разкрива детайли от бъдещата проява Ана Борисова.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *