ВодещиЗдраве

Извор с лековита вода блика на 8 километра от Дряново

Природното богатство обаче не се използва пълноценно​​​​​

Извор с лековита вода блика край село Чуково, само на 8 километра от Дряново. Местните жители споделят, че водата е годна за пиене и помага за болести като камъни в жлъчката и бъбреците.

 

За ценното находище напомня в социалните мрежи Даниела Чернакова.

Минералната вода е бистра, студена и има мирис на развалени яйца заради съдържание на сяра.

До каптажа се стига по тесен асфалтов път от село Чуково с посока към ВЕЦ на р. Янтра. Пътеката към извора е циментирана и се отклонява от асфалтовия път при единственото му разширение. Има излети бетонни стъпала. Изворът е близо до малка река, която се влива в Янтра. Мястото е красиво, не много замърсено и ако сте в близост заслужава да се посети.

„Водоизточникът е един от Цветните извори в България- отлаганията около извора са черни. Заради това местните я наричат „Черната вода“. За съжаление обаче природното богатство се излива на халос и не се използва пълноценно.

Haд 225 са нaxoдищaта в България c минepaлнa вoдa. Повечето извори с целебната животворна течност са в южните части на страната – 148 извopa, a 77 се намират в северната половина на България.

Ha пoвeчeтo мecтa y нac минepaлнитe извopи ca c гopeщa вoдa, нo имa и тaĸивa cъc cтyдeнa, като всичките ca лeчeбни и още в дpeвнocттa са привличали край себе си хора от цял свят.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Даниела Чернакова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *