ВодещиКултура

Дядовден празнуват в Гостилица

Дядовден празнуват на 2 февруари жителите на дряновското село Гостилица. Инициативата е на ръководството на Народно читалище „Христо Ботев-1894“. Това сподели секретарят на културната институция Добринка Добрева.

„Дядовден е уникален празник, който се чества от години от хората в Гостилица, които са известни като зевзеци със свой характерен говор и хумор.

„Празникът е създаден през 1968 г. от беловласи мъже, които решили да отговорят на традицията за Бабинден. Идеята била да се създаде празник, на който да се почитат мъжете и техните приноси за семейството и обществото. Веселбата започвала с избор на Дядо, който трябва да е весел, с добър нрав, да се отнася със закачки към бабите и да има внуци. След това Дядото, заедно с местните мъже, обикалят къщите на бабите и ги поздравяват. Бабите пък ги посрещат с почерпка и наричания за здраве и плодородие.

Празникът включва и традиционни ритуали, като например окъпването на Дядо за здраве в селската чешма. В края на празненството се играе хоро, на което се събират всички жители на Гостилица“, разказват беловласи жители на Гостилица.

Те са категорични, че Дядовден е празник, който е запазил българската традиция и култура. Той е символ на уважението към мъжете и тяхната роля в обществото.

Веселина АНГЕЛОВА

снимка-НЧ „Христо Ботев-1894“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *