ВодещиКултура

Доц.Борис Желев от ВТУ реди изложба живопис „Статични пътешествия“ в Севлиево

​​​​​Художникът и преподавател във Факултет „Изобразително изкуство“ на Великотърновския университет доц.Борис Желев представя свои творби в галерия „Видима“ в Севлиево. Изложбата живопис „Статични пътешествия“ ще бъде открита на 17 февруари.

„Борис Желев създава по-голямата част от платната, които ще представим в експозицията, през изминалите месеци. В характерния за него художествен израз върху платното изникват композиции от предмети, които на пръв поглед нямат връзка помежду си. Духовно или материално, създадено от Господ или преработено от човек, от вчера, от миналия век, от Христа и преди Него“, коментират уредници от галерията.
Те допълват, че в представянето на автора и неговите картини, нарисувани специално за изложбеното пространство на галерия „Видима“, ще се включи и проф. д-р Марин Добрев, бивш директор на художествената галерия в Стара Загора, изкуствовед и преподавател.

Художникът Борис Желев е роден в Сливен. Завършва художествената гимназия в Казанлък през 1980 г. и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 1992 г. при проф. Николай Русчуклиев. След дипломирането си започва работа като асистент във ВТУ, а от 2003 г. е доцент по „Стенопис“ във Факултета по Изобразителни изкуства. Член е на групата на Великотърновските художници и на Съюза на българските художници. Автор е на няколко самостоятелни изложби и е участник в десетки колективни национални и международни изложби и пленери. Освен в областта на живописта работи активно в сферата на стенните изкуства, предимно в техника витраж. Реализирал е редица проекти за класически витраж и мозайка в храмови пространства, обществени сгради и частни обекти.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *