ВодещиОбщество

Деца от цялата страна усвояват занаяти, изучават история и се наслаждават на природата на лагер край Дряново

Заниманията са организирани от Детски етнографски център „Потомци“

​​​​​Деца от цялата страна ще прекарат една седмица в Дряново като ще се докоснат до стари занаяти, ще опознаят богатата история на района и ще се насладят на красивата природа. Заниманията ще се проведат от 31 март до 6 април, по време на лагер, организиран от Детски етнографски център „Потомци“.

Организаторите споделят, че планираните дейности са подходящи за деца между 7 и 14 години.

„Те включват мелене на жито на хромел /малка каменна мелница/, тъкане с мъниста на малки станчета, копринарство и рисуване върху коприна, дърворезба- резбоване на овчарска шарка върху дървена плочки, иконография и рисуване на икона.Освен това на децата ще бъдат показани снимки с военни униформи от Възраждането, ще имат възможност да упражнят стрелба с въздушна пушка и лък и да се разходят в пещерата „Бачо Киро“.

Ще им бъде представен занаятът шекерджийство – оцветяване на цветя, яйца и зайчета от фондан.

Ще участват в занятие за обредността на празниците от пролетния цикъл и изписване на великденски яйца с писалка и восък и оцветяване с цветен жълтък.

Ще посетят Дряновския манастир, музейните обекти и килийното училище в храм „Св. Троица“ на отец Ивелин Дечев. Ще се забавляват чрез стрелба с прашка, щафетни игри, стари детски игри и др

„Малчуганите ще се учат от доказани майстори-занаятчии и обучители в професионалната си област“, уверяват от Детски етнографски център „Потомци“.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *