ВодещиНовини

Губернатор и полиция подеха кампания срещу телефонните измами в област Габрово

Криминалисти са предупредили банките при теглене на по-големи суми пари да напомнят на възрастните си клиенти за рисковете от този вид престъпления

По инициатива на областния управител Мария Башева и на директора на Областна дирекция на МВР-Габрово старши комисар Илиян Иванов започна превантивна кампания сред възрастните хора в региона по повод телефонните измами. Целта на акцията е по-широк кръг от хора да бъдат запознати с най-честите схеми на измами и действията, които биха могли да предприемат.

Пред членове на Сдружение „Пациенти с онкологични заболявания и приятели“ главен инспектор Николай Ангелов и старши инспектор Кольо Христов от сектор „Криминална полиция“ при РУ Габрово разясниха основните схеми на телефонните измамници. Най-често обект на измамниците са възрастни хора, които се възползват от тяхната загриженост за благосъстоянието на внуците, децата и роднините. Обикновено обажданията са от други населени места или от други държави. Те подбират жертвите си на случаен принцип, представят се за различни хора – роднини, лекари, полицаи и други, но винаги искат спешно пари.

Призивът на полицията е в никакъв случай да не се изпълняват указания, в които се искат пари по телефона, независимо кой и по какъв повод отправя искането. Да не бъдат предоставяни лични данни и данни на ваши близки по телефона. Да не се дават пари на непознати, представящи се за посредници или доверени лица, защото това е сигурен знак за измама!

От полицията са предупредили банковите институции да напомнят на възрастните хора за телефонните измамници, когато теглят голяма сума.

При подобни случаи и при възникване на каквито и да е съмнения, първо трябва да се осъществи връзка с близки, за да се провери истинността на историята, да се сигнализира на тел. 112 или да се потърси помощ в местното Районно управление.

За изминалата 2023 г. на територията на област Габрово са регистрирани 16 телефонни измами, като 14 са извършени в Габрово и 2 в Севлиево. При всички са установени лицата, получили сумите от потърпевшите възрастни хора.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *