ВодещиОбщество

Възраждат църквата в Керека с дарения, скоро в нея ще се правят богослужения

Благородното дело бе подето преди 2 години от кмета на селото Йордан Дойнов, но за цялостната реставрация са нужни още средства

Усилена ремонтна дейност кипи в православния храм „Свето Благовещение Богородично” в дряновското село Керека. Светинята, която е на близо два века, се слави като една от най-старите 100 църкви в България.

Дълги години обаче не е била действаща и се оказала в окаяно състояние.

Заради това кметът на селото Йордан Дойнов след разговор с великотърновския митрополит Григорий, през 2022 година поде кампания за възраждане на храма, който е осветен през 1837 г. В църковния двор през 1852 г. е открито селското училище. Интересното е, че в учебната дейност по онова време е била използвана гласовата система за обучение, смятана за най-прогресивната за времето си.

По инициатива на Йордан Дойнов миналата есен храмът бе почистен, но си остана тъжна гледка. Каменната зидария на места бе напукана, олтарът потрошен, липсваха иконите, имаше паднали дървени колони.

За да реализира идеята си, находчивият управник обяви банкова сметка за набиране на средства за възстановителните работи. Хора с добри сърца откликнали и започнали да даряват средства. И работата потръгнала.

„Направихме цялостен дренаж на основите на църквата. Така бе укрепен зидът, който след обилни дъждове преди няколко месеца се отцепи. Южната стена на храма е била подкопавана с години, защото водата от покрива се е стичала в основите. Заради това вътрешността на църквата се пълнеше с вода. Още при строежа в лоното на храма е бил изграден кладенец, дълбок е около 2 метра и явно е бил направен, за да поема подпочвените води. Затова през лятото пресъхва, а в момента е пълен с вода, но пък сградата е суха“, обяснява Дойнов.

С удовлетворение допълва, че е направен цялостен дренаж на западната, северната и южната страна на християнския дом.

Укрепена е стената, върху която се появила сериозна цепнатина като е излят бетон под основите. С тръби стичащата се вода от покрива вече се отвежда извън постройката.

„Зад олтара всичко беше изгнило, но вече е изчистено. Укрепихме храма и от вътре. Изляхме бетонен праг, върху който стъпва дървената рамка на резбования иконостас. Част от него, който е много красиво и изкусно изработен, е съхранена. Наскоро в необитаема къща намерихме и горната греда на иконостаса и тя трябва да се монтира върху основната конструкция“, посочва кметът на Керека.

Йордан Дойнов допълва, че е възстановен и вторият етаж на църквата като се оказало, че гредите на балкона са деформирани и изгнили.

„Въпрос на време беше да се срути таванът, но макар и трудно, беше укрепен. При строителните дейности установихме, че и куполът е изкривен, но вече лежи върху здрави греди. Таванът е подновен, бяха сменени стъклата на прозорците, монтирахме и здрава желязна врата“, изброява сърцатият управник.

Предстои да бъдат боядисани всички дървени детайли. След това ще се търсят специалисти да направят ел инсталацията на сградата.

После следва да се реставрира и постави иконостаса, да се наредят иконите, да се подновят стенописите, които са изключително красиви и част от тях са запазени.

По думите на изследователи стенописите в църквата „Свето Благовещение Богородично“ са неподписани, но техните иконографски и стилистични особености ги свързват със зографите на Тревненската школа. Редица живописни специфики сочат към Кръстьо Захариев и неговите синове Георги и Петър Кръстеви, живописци от Трявна, завършили работата през 1835–1837 година.

Йордан Дойнов разказва интересен факт.

Докато вървят строителните дейности, жена, родом от Керека споделила, че през далечната 1973 година намерила в двора на църквата изхвърлена оригинална икона. Прибрала я и понеже тогава живеела в Русе, я предала в тамошната Света Митрополия срещу разписка.

„Като разбрах това, веднага уведомих с писмо Великотърновската Митрополия за случая и отправих молба за съдействие да си вземем въпросната икона, за да я върнем в нейния дом“, казва Йордан Дойнов.

Находчивият кмет доверява, че всичко по реконструкцията на светинята е направено, благодарение на събраните до момента средства.

„Община Дряново миналата година ни предостави 10 000 лева. Местни жители също откликнаха. Възрастни хора, милеещи за църквата, като вземат пенсиите си, отделят по 5-10 лева лева за каузата.

Има и съвсем непознати дарители като неотдавна мъж от Дряново дойде и заяви: „Разбрах, че се събират пари за ремонт на църквата и искам да даря 500 лева“. Млад мъж от селото помага с труд –монтира врата, окоси двора. Известният майстор на суха зидария Христо Тоцев изгради подпорна каменна стена. Свещеникът отец Йоан също оказва съдействие за възраждането на църквата“, споделя Йордан Дойнов

Камбанарията е нова, здрава и действаща. Отец Йоан пък е готов след като приключат грубите строителни дейности, веднага да започне богослужения.

Но има още много работа, докато църквата добие напълно завършен вид. По банковата сметка стъпват суми, но все още са крайно недостатъчни, за цялостната реставрация.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки авторът

 

Дарителска сметка за възстановяване на църквата „Свето Благовещение“-село Керека:
BG 87 BPBI 88981031946801
BIG BPBIBGSF
Юробанк България АД

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *