ВодещиКултура

Венцислав Тошев представя творби, вдъхновени от природата, в изложбата „Годината на Дракона“

Венцислав Тошев представя творби, вдъхновени от природата в юбилейната си изложба „Годината на Дракона“. Експозицията ще бъде открита на 2 февруари от 17:30 часа във фоайето на третия етаж на Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Идеята зад изложбата „Годината на Дракона“ е провокация към зрителите – „Какво можеш и трябва да видиш в този свят?“.

Авторът кани почитателите си да се потопят в неговият свят, изпълнен с чудеса и прекрасни форми, които разкриват различни перспективи върху природата и човешкия дух.

„Чудатото изкуство на Венцислав Тошев е пътешествие във въображението на един художник, чиято вдъхновителка е самата Природа. Както казва Хераклит, тя обича да се крие, но Венцислав Тошев я представя в нейната прекрасна и интересна форма. Прекрасното според него винаги съдържа малко чудатост, именно тази неволна, наивна, несъзнателна чудатост, която прави всичко толкова красиво“, споделят от Музея на хумора и сатирата.

Венцислав Тошев е роден през 1964 в село Раковица, Видинско. Той е художник, чието творчество изниква от Академията на Природата, а не от формално образование. Неговите ранни творби се зараждат през ученическите години, когато той започва да се вглежда в извивките на природата, откривайки ги в потоците и горите на родните места.

Самостоятелната изложба през 2001 г. в Дома на хумора и сатирата бележи началото на творческия път, следван от участия в две издания на Габровското биенале и изложби в Германия. Неговата колекция предоставя не само природни мотиви от животни и хора, но и причудливи ракурси към формата – като „Миг преди улова“, „Обятия“, „С рогата напред“.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *