ВодещиЗдраве

Болницата в Габрово разполага с ново поколение лазер за лечение на широк спектър урологични заболявания

Инвестиция в бъдещето- така мога да определя новия лазерен апарат, с който разполага Урологичното отделение в МБАЛ “Д-р Тота Венкова“ в Габрово. Апаратурата решава голям набор от здравословни проблеми. В Северна България няма друго лечебно заведение, което да притежава апарат от такъв висок клас. Това заяви д-р Георги Атанасов, началник на Урологичното отделение.

Доктор Атанасов работи над 20 години в габровската болница, където започва професионалният му път. Споделя, че да е уролог е сбъдната му мечта, а голямата му цел е да предлага грижа и иновации за пациентите.

Новият лазер се използва за лекуване на бъбречно-каменна болест- премахват се камъни, разположени в пикочния мехур, уретера и дори в бъбреците. С тази техника значително се подобряват способите за безкръвно лечение на бъбречно- каменната болест. Предишният апарат се нарича литотриптер. Работата с него позволява да се разбиват камъни с размер до 2 см. Още при първата операция с новия лазер в МБАЛ “Д-р Тота Венкова“ е премахнат камък с размер от 5-6 см.

Другото приложение на лазерните операции е при доброкачествената простатна хиперплазия. Лазерът е златен стандарт за лечение на заболяването, което се характеризира с увеличение на простатната жлеза. Той дава възможност да се лекуват пациенти, които в миналото се оперират по класически отворен способ.

Приложението му е при пациенти със значително увеличени обеми на простатната жлеза. По-малко увеличените простатни жлези се лекуват по друг безкръвен метод, който също се извършва в Габрово. Така са обхванати всички варианти за лечение на доброкачествената простатна хиперплазия.

“ Урологията се промени изключително много в последните две десетилетия- навлезе нова техника, видоизмени се и се модернизира. Мога смело да кажа, че това е една от най- напредничавите специалности, тъй като използването на скалпел и електронож вече е абсолютна отживелица. Отворените и класическите операции все по- рядко се правят“, поясни д-р Атанасов.

Той уточни, че специализациите му в белгийската болница OLV, с която МБАЛ “Д-р Тота Венкова“ има партньорство, са подпомогнали значително развитието му като професионалист. Принос за изграждането му има и съвместната работа с гостуващия доктор Фонтейн.

За позитиви на професията си той определя ежедневните победи в името на здравето- да се постави правилната диагноза, да се приложи най-адекватното лечение, да се покаже човешко отношение. „Важно е да предоставяме навременна и коректна информация на пациентите, както и да се проследява развитието на заболяването. Индивидуалното отношение се прилага в комбинация с изпитани от опита методи, за да постигнем оптимален резултат“, разясни д-р Атанасов.

Прилагането на тези прости принципи, богатата експертиза на лекарите и съвременната техника нарежда отделението след най-добре развиващите се в Северна България.

“Като областна болница се стремим да поддържаме европейско равнище. Доказателство за това е фактът, че новият лазер в Урологичното отделение в Габрово е със същите параметри като този, който използват в партньорската ни болница в Белгия. Това се забелязва от пациентите и от младите колеги, които избират да се развиват в МБАЛ “Д-р Тота Венкова“. Към момента имаме двама специализанти. Доктор Симеон Стефанов беше за 1 месец на специализация във белгийската болница, където се обучава да работи с лазера. Другият млад колега е доктор Стилиян Ибовски“, посочи д-р Атанасов.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *