ВодещиКултура

Иконографът Гергана Симеонова и резбарят Живко Петров от Дряново ​​​​​представиха творби в изложба „Християнско изкуство. Икони“ в Берлин

Организатори на експозицията са иконописците Катя Стоядинова и Гергана Лесикова, които са основатели на ателие „Праксис“ във Велико Търново

Иконографът Гергана Симеонова и резбарят Живко Петров от Дряново ​​​​​представиха свои творби в изложба „Християнско изкуство. Икони“ в Берлин.

Организатори на мащабната експозиция са Катя Стоядинова и Гергана Лесикова. Двете са талантливи иконописци, отдадени изцяло на християнското изкуство. В момента им предстои защита на докторските им дисертации в Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Двете художнички, които рисуват икони и стенописи, са създатели на ателие „Праксис“ във Велико Търново.

Само преди броени дни Катя Стоядинова и Гергана Лесикова са се завърнали от Германия, където представили атрактивната изложба. В нея са включени икони, дърворезбени миниатюри, стенописи и мозайки. Тази изложба се организира в Берлин и е втора по ред за тях. Първата, през април 2019 г., е по покана към Българско иконографско сдружение.

Тази година поканата е отправена към ателие „Праксис“ в лицето на Катя и Гергана, които са куратори на изложбата. Те пък поканили за участие в изявата и други свои колеги. Художествените произведения са подредени в галерията на Българския културен институт в Берлин.

„Изложбата бе открита на 18 декември 2023 г. и ще остане до 29 януари 2024 г. Датата на събитието бе избрана от Западно-европейския митрополит Антоний“, посочва Гергана Лесикова.
„Благодарни сме, че колегите ни гласуваха доверие и за кратко време успяха да подготвят много стойностни творби. Поканата към нас дойде само три месеца преди датата на откриването. Колегата ни Мирослав Минчев от София много помогна чрез лични контакти и логистика“, сподели Гергана.

В Берлин са изложени още творби на техни преподаватели и колеги от специалност „Църковни изкуства“ на Православния богословски факултет към ВТУ.

„Те се представиха с много интересни творби. Едната от тях е „Семантрони“ и е обща композиция на трима автори – проф. Миглена Прашкова, доц. Мариета Конова и гл. ас. Марио Конов. Творбата е стилизиран вариант на семантрон – вид клепало, с което се призовават монасите за богослужение. Сред експонатите в изложбата е и част от богослужебното облекло – набедреник, изобразяващ Христос Емануил (като Младенец). Автор на това произведение е Александра Йеротийевич. Заедно с иконописеца Владимир Андреев, също възпитаник на специалност „Църковни изкуства“ към ПБФ на ВТУ, са наши уважавани колеги. Двамата в момента изписват храмове в Северна Македония и специално за изложбата в Берлин изпратиха както този уникален набедреник, така и свои новоизписани икони“, информира Катя Стоядинова.

Ателие „Праксис“ участва в експозицията с домашен иконостас с изображението на св. архангел Михаил. Дърворезбата към него е дело на Иван Фъртунски от гр. Дебелец. Друга тяхна обща творба е иконата на Света Богородица с Младенеца, която е част от дърворезбено пано на Веска Колева от с. Орешака, Троянско. Иконите на св. Богородица Одигитрия (Пътеводителка), св. Злата Мъгленска, св. Филотея Търновска и платно на св. Богородица Оранта (Молеща се) са малка част от експозицията.

„В експозицията участва и Васко Иванов с напрестолен кръст, върху който с миниатюрна дърворезба са пресъздадени множество библейски сцени. Работата по такъв кръст отнема години.

Интерес предизвикаха и платната със стенописи на Елеонора Караиванска. Мозайките на доц. Евгений Николов одухотвориха приемната на галерията в Берлин. Там бяха изложени и стенописи на Зорница Иванова, която също е докторант в катедра „Църковни изкуства“. В изложбата бяха включени икони с метален обков на ателие „Гариели“ -Гари-Николай и Елисавета Ангелови от Бургас. Те изпратиха две прекрасни творения – плод на симбиозата на техния стил в живописта и православното изкуство“, разказват Гергана и Катя.

Със свои икони в изложбата участват още доказани имена в църковната живопис като ателие „Зограф“, Георги Панайотов, Десислава Гетова, Цветелина Максимова, Йордан Йорданов, Димитринка Иванова и Татяна Накова.

„Други двама преподаватели от ПБФ също предоставиха икони – проф. Красимир Русев – Вход Господен в Йерусалим и свещ. Добромир Димитров – икона на мъченик о. Рафаил Стражишки“, изброяват Гергана и Катя.

Те не пропускат да отбележат задоволството си от участието на иконографа Гергана Симеонова от Дряново, която се е изявила с пет разнообразни произведения на църковното изкуство. Сред тях е изображението на Христос Вседържител върху камък, както и триптих.

„Гергана Симеонова е творец с широки възможности и за нас е важно да имаме сътрудничество с нея. Сред експонатите имаше и миниатюра на Живко Петров също от Дряново. Той работи дърворезба, но на изложбата представи и керамична отливка на резбована икона“, посочват Катя и Гергана.

Изложбата получила много висока оценка, а на откриването присъствал посланикът на България в Германия, Негово превъзходителство Григор Порожанов.

„Още след първата изложба, която беше преди 5 години изградихме приятелства с ценители на християнското изкуство в Берлин. Оказа се, че там ни очакват с нетърпение. За пореден път стана ясно, че изкуството събира хората“, разкрива Гергана Лесикова.
Ателие „Праксис“ работят по нови проекти в сферата на църковните изкуства. Планират участие в нови изложби. Творческите им идеи са свързани с изписването на иконостаси и храмове, предимно в България.

Катя и Гергана се познават от ученическите си години. Завършили са Националната художествена гимназия „Димитър Добрович“ в Сливен, специалност „Иконопис“. Кандидатствали и били приети в Православния богословския факултет на ВТУ със същата специалност, която по това време се нарича „Иконография“, а днес – „Църковни изкуства“ . Там се срещнали с Мариела Драганова, която впоследствие се присъединила към ателието. Тя е завършила Средното художествено училище в Трявна и е магистър по „Църковни изкуства“. Паралелно с обучението си в сферата на иконописта Катя записала задочно и Богословие, а впоследствие защитила магистърска степен в областта на Практическото богословие. Гергана продължава образованието си в магистърската програма „Културно-историческо наследство“ в УНИБИТ – София. През 2018 година и двете са приети за редовни докторанти в катедра „Църковни изкуства“.

Успоредно с академичното си формиране Катя, Мариела и Гергана в продължение на години пътуват и практикуват в иконописната школа на манастира Путна в Буковина, Румъния. Може да се каже, че днес те познават много добре съвременната ситуация в северната ни съседка в областта на църковните изкуства. Поддържат тесни контакти както с манастирите в Путна и Сучевица, така и със свои колеги иконописци в цяла Румъния.

През 2011 г. започнали да изписват иконите заедно. Година по-късно включили в техния екип и състудентката си Мариела Драганова. В момента Мариела е уредник на галерия „Гъбенски“, Трявна – регионален център на НДФ „13 века България“, но продължава да участва в проектите на ателието.

„Разпределяме си така работата, че иконата става общо дело – на цялото ателие. От миналото лято помагаме и на нашата колега Живка Вълкова-Иванова при стенописването на новия храм „Света Параскева – Петка Търновска“ в Сливен, разкрива Катя Стоядинова.

Катя и Гергана призовават всеки да се докосне до църковното изкуство.

„Имаме безценни образци в нашите стари църкви, а също и съвременни иконописци, които продължават традицията на старите майстори. Иконите „преминават“ през изложбените зали, но не остават там завинаги. Всяка от тях намира своя постоянен дом – в нашите църкви или нашите домове. Затова е добре при възможност да се посети подобна изложба – независимо дали в България или в чужбина. Със сигурност общуването с лицата, изобразени на иконите, носи нещо различно от всяко друго изкуство“, категорични са иконописците.

Те са категорични, че тези творби са територия на общение между човека и Бога, а и провокират размисли относно важните житейски въпроси.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-ателие „Праксис“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *