ВодещиТуризъм

Венцислав Панев прави алманах на пещерите в област Габрово

Това е единственото по рода си издание у нас, което включва труда на поколения пещерняци от региона

Венцислав Панев е страстен изследовател на пещери.  Вече 38 години той е отдаден на адреналиновата дейност и се слави като човек с богат опит в тази област. Член е на Пещерен клуб „Стринава“ към Туристическо дружество „Бачо Киро“ в Дряново.

„През 1937 година е поставено началото на организирано пещерно дело в община Дряново. Клубът е основан 30 години по-късно“, обяснява Венцислав Панев.

Традициите в тази дейност не са случайни, защото районът около Дряново е изключително богат на скални масиви и пещери, които провокират интереса на любознателни смелчаци.

Заради това запаленият изследовател се е захванал да създаде първия у нас Алманах на пещерите в област Габрово. Венцислав Панев предвижда да издаде Алманаха през 2027 година, когато Пещерен клуб „Стринава“ ще чества 60-годишен юбилей. Сборникът ще включва мащабен архив от документи, снимки, фактология, с карти, JPS-координати.

„Близо 300 са вече изследваните и картографираните пещери в региона. Постоянно излизат и нови“, посочва Панев.

Сред най-интересните скални ниши е пещера, която дряновските пещерняци нарекли „Любимец 13“ . Първоначално и двата и входа били затрупани.

„В тази пещера се влиза най-напред в пространство с дължина около 300 метра, наречено „тесняк“. След този тунел, който се преминава с лазене, се разкрива огромна зала с размери 20 на 15 метра и висока 8-10 метра. Тя е изключително красива, защото е пълна с причудливи образувания“, разказва Панев.

Преди година-две с пловдивски водолази в друга пещера пък била премината галерия с дължина 160 метра пълна с вода. Оказало се, че след този „сифон“ също има сухи части.

Често в пещерите проучвателите се натъкват на следи от древни обитатели-керамика, кости от животни, следи от огнища.

„Откриването на нови пещери става чрез предварително проучване на множество източници-писмени сведения, краеведски разкази, легенди, стари карти. По селата има възрастни хора, които навремето като са извеждали на паша животни, са попадали на скални дупки и познават потайностите на района. Те са и много добър източник на имената на местностите, които вече са почти забравени“, уточнява Венцислав Панев.

Той допълва, че когато се попадне на нова пещера в нея прониква първо един екип, след това влиза втори екип, който продължава изследователската дейност. Крайният продукт е картографиране и подробно описание на обекта. След това данните се картотекират.

Последното предизвикателство в пещернячеството е работата с деца. През ноември 2023 г. бил организиран курс „Млад пещерняк“, който ще продължи до май тази година.

„На децата им е изключително интересна тази дейност. Събираме ги един-два пъти месечно и провеждаме занятия на терен. Подмладяването на тези социални структури-дружества, клубове е възможно единствено когато се работи с деца“, категоричен е Венцислав Панев.

Благодарение на инициативите в Пещерния клуб „Стринава“ в момента в него са привлечени 15 деца и 14 възрастни членове.

 

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив и интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *