ГорещиНовини

Случаи на африканска чума по свинете стреснаха управници и стопани в Габровско

Общинската управа на Дряново издаде заповед с конкретни мерки по отношение на възникналата епизоотична ситуация

Във връзка с обявени вторично възникнали случаи на болестта Африканска чума по домашните и диви свине на територията на областите Габрово и Велико Търново, общинската управа на Дряново незабавно предприе мерки по отношение на епизоотична ситуация.

„Призоваваме при възникнало съмнение за АЧС незабавно е необходимо да уведомите специалист от Общинска ветеринарна служба- Дряново.

В рисковите райони обявяването на болестта е задължително и е от съществено значение за ограничаване на по- нататъшното й разпространение!

Ловците трябва да са особено внимателни за откриване на болни или умрели свине и веднага да сигнализират в БАБХ или в ОДБХ.

В засегнатите региони е много вероятно продуктите от дива свиня, останките от такава и трофеите да са заразени. По тази причина всички ловци строго да спазват хигиенните мерки, когато ловуват по тези места“, се казва в заповед на общинското ръководство в Дряново.

Санитарните органи съветват ловците да не оставят в гората никакви остатъци-кожи, черва и др. от отстреляната дива свиня. Забранява се да се влачат отстреляните диви свине. По този начин може да се оставят кървави следи и да се зарази територията.

След лов на дива свиня да не се влиза в контакт с домашни свине и в дворове с такива животни.

Да се осигури почистване и дезинфекция на всички дрехи, обувки, инструменти и оборудване, използвани при лова (напр. ножове, превозно средство и т.н.), защото е възможно същите да са замърсени с кръв по време на лова.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *