ВодещиКултура

Отбелязаха 130 години от рождението на Никола Кротев-архитект, стоматолог, музикант и бивш кмет на Дряново

Никола Ненчев Кротев е сред бележитите лица на Дряново-архитект, стоматолог, бивш кмет, музикант. Преди два дни местната общественост отбеляза 130 години от рождението му.

„Роден е на 12 януари 1894 г. в Дряново в семейството на опълченеца Ненчо Кротев. След завършване на Априловската гимназия в Габрово заминава за град Гент, Белгия, където следва архитектура. Участва като офицер в Първата световна война и е награден с орден „За Храброст”. След войната завършва висшето си образование, работи като архитект в Министерството на обществените сгради, пътищата и благоустройството и участва в строителството на болница „Майчин дом“ в София.

През 1931 г. се жени за Стефанка Петкова от Казанлък, завършила стоматология в Страсбург,Франция. От следващата година младото семейство живее и работи в Дряново“, разказва Емилия Михайлова, уредник в Исторически музей-Дряново.

Тя допълва, че в родния си град арх. Кротев проектира сградата на читалище „Развитие”, туристическа хижа „Никола П. Мушанов”, разширението на Вагонен завод. Изработва планове за постройка на дюкян и жилище на Акционерно Индустриално Дружество „Ема” – с. Балван и валцовата мелница на Станчо Хаджиколев. Подготвя план за построяването на нова камбанария на църквата „Св. вмчк. Димитрий” в с. Длъгня. В град Дряново арх. Кротев проектира къщите на Мехмед Османов, Георги Сокеров, Марин Тасев, Сава Молдованов и вътрешната къща на братя Мутафчиеви – собственици на бонбонена фабрика „Надежда”.

„От 16 юни 1934 г. до 20 януари 1936 г. арх. Никола Кротев е кмет на град Дряново и председател на ловното дружество.

На 27 август 1936 г. е назначен за помощник-кмет по строителството в Габрово, а от 1946 г. ръководи архитектурно-строителната служба на община Габрово. Има големи заслуги за благоустрояването на града, проектира жилищни и обществени сгради, работи по изграждането на водопроводи и канали и за актуализиране на градоустройствения план. Участва активно в обществения живот на града, свири на цигулка и изнася беседи за обогатяване на музикалната култура на гражданите. Умира на 22 януари 1972 г. в Габрово“, казва в заключение Емилия Михайлова.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *