ВодещиКултура

Дряновецът Гено Митев е произвеждал прочутия коняк „Медицинал“

За еликсира търговецът на спиртни напитки поръчал в първата българска стъкларска фабрика специална бутилка с богата релефна украса

Търговецът на едро и дребно на спиртни напитки в Дряново Гено Митев преди близо 90 години открил склад за алкохол в града. Това не е случайто тъй като в района се е намирала първата в България овощарска опитна станция. В нея са се отглеждали разнообразни сортове сливи и населението произвежда завидни количества качествени ракии. Това разказва Стефана Вълчева, уредник в Историческия музей в Дряново.

Гено Митев е роден на 21 октомври 1897 г. в село Маноя, а фирмата си регистрирал на 9 ноември 1937 г. във Варненската търговско-индустриална камара.

Нейното седалище е Дряново, а предмета ѝ на дейност – търговия на едро и дребно със спиртни питиета, тютюн, сушени и сурови плодове, свинска мас и производство на спиртни питиета по студен начин.

 

Гено Митев зареждал с алкохол кръчмите в Дряново и Царева ливада, както и кръчмите и ресторантите в Търново.

През декември 1942 г. той купил от Севлиево 270-литров казан с превита лула и непрекъснато действие за варене на ракия в продължение на 10 часа.

Тогава търговецът се сдобива и с разрешение от дряновската община да вари спиртни напитки, по 2 казана в денонощие, споделя Стефана Вълчева.

Най-луксозната напитка, която произвеждал Гено Митев, е коняк, „Медицинал“. За нейното разпространение поръчал в първата българска стъкларска фабрика на братя Мешулам в Белослав специална бутилка от оловно стъкло с богата релефна украса.

Фирмата е функционирала до 1947 г.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *