ВодещиИнтервюта

Диляна Джеджева, зам.кмет на община Дряново: Амбицията ни е Дряново да се утвърди като устойчива и предпочитана дестинация за туризъм

– Г-жо Джеджева, отскоро сте зам.-кмет в Община Дряново  с ресор образование, култура, спорт, младежки и социални дейности. Какви амбиции имате за развитието на тези направления, за които отговаряте?

-В ресора, ангажиран с всички хуманитарни дейности и в голяма степен с инвестиционната политика на Общината, е важно да се работи по анализиране и актуализиране на предлаганите услуги, съгласно нормативните изисквания и съобразно нуждите на местното население. Важно е да се прилагат политики за задържане на младите хора в общината, да се търсят възможности за подобряване на здравно-социалните услуги, за повишаване качеството на туристическото предлагане, за да се гарантира на гражданите качествен и достоен живот.

– Община Дряново има сериозен потенциал за развитие на туризъм. Какво се прави в тази насока?

-Съвсем скоро бе приета Програма за развитие на туризма в община Дряново за периода 2021 – 2027 година, която следва да надгради общинската програма за туризма, обхващаща периода 2014 – 2020 година. Ако в предходния стратегически документ, визията бе насочена към утвърждаване на Дряново като разпознаваема туристическа дестинация, то сега вече Дряново заема своето място на туристическата карта на България и основната цел през новия период е Дряново да се утвърди като устойчива и предпочитана дестинация за туризъм.

Туризмът е най-динамичния сектор в сферата на икономиката и събитията през последните няколко години доказаха това в световен мащаб. В периода на световната пандемия и строги противоепидемични мерки, в дейностите за рекламиране и маркетинг на общината бе наблегнато на реклама в онлайн и електронни медии, в заснемането на рекламни видеоклипове, за разпространение в социалните мрежи.

Сега вече се работи и върху позиционирането на основния туристически продукт едновременно в електронна и реална среда. В началото на месец март, Дряново ще бъде домакин на 64-ти национален женски поход, който ежегодно се организира от Българската федерация по туризъм. Събитието се организира с цел популяризиране на туристическите маршрути и природните дадености от различните краища на страната.

Работи се и за обновяване на основните туристически обекти в общината, както и за създаване на нови такива. От есента на 2023 г. в Дряново вече има нова постоянна експозиция „Сътворено от Земята“, която представя колекция от кристали, съставена от над 250 удивителни природни образувания.

– По какви проекти на културно-исторически обекти работи Община Дряново?

-През изминалата година Общината подготви инвестиционни проекти за консервация и реставрация на три емблематични дряновски обекти, част от културно-историческото наследство на Дряново. Единият от проектите вече е одобрен и ще бъде реализиран през настоящата година, с финансиране от Министерство на културата.

Ще бъдат реализирани консервационно-реставрационни дейности на Икономовата къща в гр. Дряново, която представлява недвижима културна ценност от национално значение. Това е една от двете запазени жилищни сгради, построени от майстор Колю Фичето. Общината търси и възможности за финансиране и на останалите два проекта, които предвиждат консервационно-реставрационни дейности на каменния мост на Колю Фичето над река Дряновска и Ромуновата къща в Дряново.

Съвсем скоро приключиха и дейностите на проект по възстановяване на туристически маршрут „От Дискодуратера до наши дни“, в близост до село Гостилица. Маршрутът разкрива, както природните дадености на района, така и ценни останки от времето на Древен Рим – личи каменната настилка на пътя Нове – Никополис ад Иструм – Дискодуратере – Аугуста Траяна. По маршрута са обособени места за отдих с маси, пейки, беседки и дървени шезлонги, поставени са указателни и информационни табели, създадена е дигитална възстановка на крепостта Дискодуратере..

– Какви събития са включени в културния календар на Дряново до края на годината?

-И тази година събитийният календар на Дряново ще бъде наситен с множество прояви с културен и спортен характер. В края на месец юни предстои да проведем за втори път пролетен събор в Дряново. Събитието е обвързано не само с овеселителни атракции и концерти, но и със характерни за нашия район пролетни празници и обичаи.

През 2024 г., любителите на автомобилния спорт ще могат да се насладят на още по-зрелищно рали, което ще се проведе в разширен формат, а трасетата ще обхващат територии на общините Дряново и Трявна. През есента, за първи път нашата община ще бъде домакин на състезание от националния шампионат по спортно ориентиране.

Разбира се, ще се проведат и традиционните събития, които са неизменна част от календара на Дряново – през месец май ще отбележим 148 години Априлска епопея при Дряновски манастир. С подобаваща културно-музикална програма ще отбележим великденските празници, както и Деня на славянската писменост.

Отново ще реализираме и лятна културна програма за жителите и гостите на града. Октомври е месецът, в който се провеждат традиционните есенни празници на Дряново, а през декември отново ще организираме коледна програма с концерти, базар, културни и спортни събития за малки и големи. Освен тези акценти, предвидени в събитийния календар на Дряново за всички сезони, културният живот на Дряново обогатяват и множеството събития, които реализират местните културни институции, читалища и клубове през цялата година.

Радвам се, че интервюто излиза точно сега, когато имаме и повод за гордост. На 30 януари 2024 г. Община Дряново спечели голямата награда от 20 000 лв. в Националния конкурс за най-активна община на Нестле България „Нестле за Живей Активно! 2023“.

Финалисти в конкурса бяхме заедно с община Ардино и община Шабла и община Девня и представихме на живо разработени от проекти, които биха се реализирали, в случай че се спечели наградата.

Със спечеленото финансиране ще бъде изградена зона за спорт в ж.к. “Априлци”.

Благодарим на всички спортни клубове, туристически дружества и граждани, които бяха наши партньори и участници в събитията!

Наградата е плод на усилията и труда на всички, благодарение на което община Дряново ще има нова площадка за спорт и фитнес на открито!

– Как искате да изглежда градът в бъдеще и кое е най-голямото предизвикателство пред Вас като зам.кмет? 

-Предстоят много предизвикателства в работата по подготовка и изпълнение на проекти през настоящия програмен период 2021 – 2027. В администрацията ще трябва да се развият умения за работа в партньорства за привличане на инвестиции и да се насочат усилията към внедряване на иновации.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *