ВодещиТуризъм

Дигитална възстановка разказва историята на крепостта Дискодуратере край Дряново

Новият туристически маршрут е в района на село Гостилица и е реализиран по проект

Жителите и гостите на община Дряново вече имат възможността да посетят нов туристически маршрут в близост до римската крепост Дискодуратере, в района на село Гостилица.

Това съобщават от общинската управа на града на майстор Колю Фичето.

В рамките на проект № BG06RDNP001-19.376-0005 „Рехабилитация на екопътека и адаптация на археологически обект римска крепост Дискодуратере“ е възстановена туристическа пътека „От Дискодуратере до наши дни“. Тя обхваща местност в непосредствена близост до река Янтра, между селата Гостилица, Славейково и Скалско.

С дължина 3 км, маршрутът разкрива както природните дадености на района, така и ценни останки от времето на Древен Рим – личи каменната настилка на пътя Нове – Никополис ад Иструм – Дискодуратере – Аугуста Траяна.

„В изпълнение на дейностите по проекта, маршрутът е почистен и засипан с фракция, обособени са места за отдих с маси, пейки, беседки и дървени шезлонги, поставени са указателни и информационни табели.

Създадена е дигитална възстановка на крепостта Дискодуратере – цялата крепост и отделни елементи и сцени чрез рендериране на 4 екстериорни изгледа, анимиране на преход от съществуващо положение до възстановка.

Реализирано е дигитализиране на съществуващи чертежи, архитектуен анализ, строителна периодизация, графично възстановяване на архитектурни структури и детайлно моделиране на сгради и прилежаща среда“, информират от кметската администрация в Дряново.ъ

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Община Дряново

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *