ГорещиНовини

Богослужения и литийно шествие навръх Богоявление в Дряново

В миналото християнският празник е отбелязван в местността Кръста край града

Община Дряново стяга тържествено отбелязване на християнския празник Йордановден. Почитането на празника ще започне с богослужение от 9:00 часа на 6 януари и в трите църкви в града – „Св. Троица“, „Св. Никола“ и „Св. Въведение Богородично“.

Празничната програма ще продължи с литийно шествие в 10:45 часа от храм „Св. Въведение Богородично“ до каменния мост над река Дряновска, построен от майстор Колю Фичето. По-късно от 11:00 часа ще бъде извършен празничен водосвет и ритуал по спасяване на богоявленския кръст от водите на реката, допълват от общинската администрация.

В миналото християнският празник Богоявление в Дряново е отбелязван при местността Кръста, където подреждали обредна трапеза на брега на река Дряновска в най-стария квартал на града – Боюв яз.

Там между 17 и 19 век се намирал метохът на Хилендарския манастир, едно от малкото монашески общежития в Централна Стара планина. Свещениците хвърляли кръста за спасяване от високия бряг на реката, а когато Колю Фичето построява каменния мост в средата на 18 век започват да извършват този ритуал от него. Тази традиция се спазва и до днес.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *