ВодещиЛюбопитно

Дряновци посрещат Коледа с вино от… дрян

Билковият еликсир е изключително ароматен, но и лековит

Жителите на община Дряново от древни времена са прочути като производители на домашно дряново вино. Еликсирът от дрян е оригинална и  лековита напитка.

„Тази напитка е подходяща за истинските ценители на нетрадиционните алкохолни напитки. Освен отличния си вкус и богат аромат с чуден послевкус, виното от кизил има и полезни свойства.То понижава телесната температура, изчиства бронхите, има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата и храносмилателната система. Освен това дряновото вино укрепва имунната система и има тонизиращо действие. В малки дози при продължителна употреба виното спира развитието на настинка и предотвратява инфекции, премахва токсините от тялото, намалява възпалителните процеси в организма“, изброяват местни винозаготвители.

Те допълват, че освен всичко друго, напитката е нискокалорична, което е допълнителен плюс.

Тайната на приготвянето на вино от дрян се предава от поколение на поколение.

„За да направите вино от дрян у дома, е необходимо да изберете здрави, набрани направо от дървото плодове, защото дори и леко разваляне на дряновото зрънце може да съсипе цялата напитка. Затова първата стъпка е щателно сортиране на материала“, съветват познавачи на технологията.

Опитните винопроизводители знаят още, че гроздето отглежда колонии от диви дрожди, които стартират процеса на ферментация.

Има много по-малко от тези организми върху дряна, поради което, за да протече ферментацията на правилното ниво, е необходимо да се използват стафиди. Въпреки това, за да започнете ферментацията, може да се добави малко мая или закваска.

„За да се приготви пивната мъст, плодовете трябва да бъдат омесени. Техническите средства не са подходящи за това, тъй като има шанс да се повреди костта, а това ще развали вкуса на напитката. Поради това е по-добре плодовете да се объркат с ръце. Захарта трябва да се добавя към пивната мъст на етапи, благодарение на което процесът на ферментация ще протича плавно и гладко. Сладостта и силата на напитката се регулират на етапа на изпращане на виното за стареене“, уточняват още винарите.

Те подчертават, че приготвянето на дряново вино може да отнеме три до четири месеца, а готовото питие може да се съхранява най-малко четири години на хладно място.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *