ВодещиТуризъм

Стражанският пролом е гордостта на жителите на дряновското село Янтра

Стражанският пролом е една от природните красоти, с които се слави дряновското село Янтра. Това е каньоновиден пролом на река Янтра в Северна България, в Средния Предбалкан, в синклиналното плато Стражата. Той разделя платото на две почти равни западна и източна част.

Проломът е с дължина около 6 km, а средната му надморска височина е 338 m. Той е тесен, всечен дълбоко в аптски и баремски песъчливи, варовити и мергелни скали.

„Склоновете му са стръмни, на много места дори отвесни и частично покрити с широколистни храстови гори. Започва северно от град Габрово, на 365 m н.в. и се насочва на север. С множество завои и меандри реката си е проправила път през платото, като в района на село Солари е приблизително средата му като в тази част надморската му височина е около 338 m. След това реката продължава да меандрира, прави голяма дъга, изпъкнала на запад и завършва южно от село Янтра на 287 m н.в.“, обясняват жители на село Янтра, които не крият удивлението си от природната забележителност.

Местните хора допълват, че проломът е трудно проходим дори пеша. Високо горе по края на долинните му склонове са разположени на запад селата Шарани, Банковци, Гръблевци, Солари и Иванили, на изток са селата Попари, Мичковци и Старилковци.

В района на село Иванили, на левия долинен склон на пролома се намират интересните Иванилски водопади. Най-високите падове на реката са с височина 5-7 метра и според това къде по Янтра се намират, местните са ги нарекли простичко Долния, Горния и Най-горния Иванилски водопад.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-фейсбук страница с.Янтра

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *