ВодещиОбщество

ОП „Чисто Дряново“ приключва 2023 година с изцяло подменен автопарк и увеличен личен състав

През новата година предстои подмяна на 250 контейнера по селата, а сметта от малките населени места ще се извозва ежеседмично

Общинското предприятие „Чисто Дряново“ приключва годината със сериозни постижения. Изцяло е подменен автопаркът и е закупен нов сметовоз от Община Дряново на стойност 360 000 лева.

Друг камион пък е с нова по-модерна надстройка на цена 180 000 лева. На Общинското предприятие е предоставен и трактор с прикачен инвентар за косене, кастрене, както и за изриване на сняг и опесъчаване през зимата. Личният състав от 19 души в началото на 2023 г., с решение на Общинския съвет, вече наброява 30 човека. Това отчита директорът на ОП „Чисто Дряново“ Стефан Косев.

„Това беше решителна година за Общинското предприятие от създаването му досега. Първоначално основните му функции са били сметопочистване и сметоизвозване, но през 2023 г. разширихме значително дейността му особено в почистването на общите територии-паркове, градинки, измиване на улици, както и превенция на общинските пътища. Извършваме и зацветяване с помощта на Община Дряново, която закупува посадъчния материал“, информира Стефан Косев.

За идната година ръководството на ОП „Чисто Дряново“ си поставя за цел надграждане на постигнатото и реализиране на още по-добри резултати.

По думите на Стефан Косев е изключително важно да се обърне внимание на малките населени места.

„През последните години има засилен интерес към селата с цел закупуване на имоти и заселване на хора от по-големите градове и от чужбина, които се завръщат, за да работят в България. Новодомците, които се установяват да живеят в тези селища имат нужда от по-добра инфраструктура и по-добри комунални услуги“, подчертава Косев.

По този повод е планирано през новата година да бъдат купени нови 250 контейнера тип „Бобър“, тъй като старите не са подменяни от над 10 години. Освен това извозването на отпадъците ще става ежеседмично, а не както досега на две седмици.

От ОП „Чисто Дряново“ постоянно се борят с изникващите микросметища. През 2023 г са ликвидирали 8 незаконни сметища.

„Работим съвместно с РИОСВ-Велико Търново и всеки месец премахваме по едно-две такива сметища, защото те вече се наблюдават и се локализират чрез спътникови снимки“, обяснява още Косев.

Той информира, че Общинското предприятие „Чисто Дряново“ има създадена страница във Фейсбук и гражданите могат да подават сигнали директно в социалната мрежа и на посочените там телефони.

„Работим активно и с училищата в града. Реализираме мероприятия по засаждане на дръвчета-кестени, борчета. Тази практика ще продължи и през идната година. С ръководството на  Общината имаме идея за обособяване на два по-големи парка за отдих“, допълва Стефан Косев.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *