ВодещиОбщество

Община Дряново отпусна допълнителен бюджет от 7500 лева за приюта за бездомни кучета в село Глушка

Община Дряново отпусна допълнителен бюджет от 7500 лв.за приюта за бездомни кучета в село Глушка. За това съобщават в социалните мрежи англичаните Ема и Антъни, които отвориха приемника преди няколко години като спечелиха финансиране на стойност 10 000 паунда от английската благотворителна организация Battersea Dogs & Cats. Средствата са предназначени за подобряване на условията в приюта.

Преди два дни Ема и Теди са имали продуктивна среща с кмета на Дряново, Трифон Панчев. На нея са обсъдени съвместната дейност за следващата година и мерките, които трябва да се предприемат, за да се насърчи отговорното отглеждане на кучета.

„Кметът Панчев изрази своите идеи за промени в местните наредби, които ще помогнат за намаляване броя на безстопанствените животни в града ни.

Обсъдихме и не толкова приятен имейл, който получихме от гражданка, относно наскоро спасения от нас, Балу. Във връзка с този имейл, бихме искали отново да припомним на всички, че куче, намерено на улицата без микрочип, по закон принадлежи на съответната община.

За да се избегнат недоразумение и неприятни ситуации, призоваваме всички граждани да бъдат отговорни и да чипират своите любимци- безплатна услуга, която предлагаме заедно с кастрациите. Сърдечни благодарности към всички, които ни подкрепят! Заедно наистина можем да донесем положителна промяна в животите на кучетата в нужда!“, заявяват Ема и Теди.

Двамата британци се заселват у нас с идеята да се наслаждават на спокойствието и красотата в Дряновския балкан. Любовта им към животните и желанието да бъдат полезни на местната общност води до това, да започнат да помагат на бездомните кучета, да ги водят при ветеринар, който да ги ваксинира, кастрира и чипира, след което се започва търсене на осиновители. Минават през всички процедури за регистриране на законен приют и редица обучения как да се справят и с най-проблемите животни.

Само от началото на 2020 г. те прибират от дряновските улици 100 кучета и намират нов дом на 60. През последните 4 години са кастрирани 932 животни и е намерен дом на 578.

През 2018 г. Община Дряново сключи договор с фондация „Улични сърца БГ“ (Street hearts BG) с цел овладяване на популацията от безстопанствени кучета. Голямото достойнство на тяхната работа е фактът, че успяват да привлекат дарения от чужбина за обезпечаване на дейността си.

Общината в Дряново призова гражданите да посещават приюта при всяка възможност и да помагат с разходките, да занесат храна или да осиновят куче.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *