ВодещиКултура

Колекционер дари на музея в Дряново ценна литография с лика на Св.Иван Рилски

Исторически музей – Дряново получи поредното ценно дарение. Това е литография, предоставена на културната институция от частен колекционер.

„На нея е изобразен св. Иван Рилски с житийни сцени, а отпечатъкът е черно-бял. Поставена е в много красива черна дървена рамка, украсена със златисти орнаменти.

Гравюрата е гравирана на медна плоча във Виена (рязано в Беч), а щамповането (отпечатването) е правено в Рилския манастир. Монахът Калистрат, подстриган в същата света обител, дарява лични средства на гравьора във Виена за направата ѝ. В Рилския манастир има ателие за щамповане и там започва нейното отпечатване и разпространение. Всичко това става през 1866 година. Тези данни се четат върху отпечатъка“, обяснява Юлия Дабкова, уредник в Историческия музей в Дряново.
Литографията е била дарена на Дряновския манастир.

На гърба е изписан следния текст: “За впамет на Пахомий йеромонах // Бивший игумен на Дрянов. обител Св. Арх. Михаил // 1892 г. ноемврий месец”.

„Този надпис свързва ценната литография с историята на Дряново. Йеромонах Пахомий е игумен на манастира по време на Априлското въстание, оцелява и ръководи възстановяването му.

Литографията е открита в частен дом в село Лесичарка, а волята на дарителя е тя да намери покой във фонда на Исторически музей – Дряново“, споделя още Юлия Дабкова.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки: Венцислав Симеонов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *