ВодещиОбщество

Дарители обогатяват уникална изложба от минерали в Дряново

Сбирката от 270 образеца от около 20 държави  е предоставена на Община Дряново от колекционера Венцислав Панев

Дарители обогатяват уникална изложба от минерали в Дряново. Тя бе открита на 21 септември 2023 г. като на този етап в нея са включени 270 образеца от около 20 държави. Експонатите са открити в над 80 находища. В момента в експозицията има повече от 80 вида минерали. Тя е предоставена на Община Дряново от колекционера на редките камъни Венцислав Панев.

Все още не е експонирана цялата сбирка която  съдържа близо 800 образеца. Той има идея да бъдат изложени всички минерали. Тази част от мащабната колекция, която все още не е показана, съдържа доста по-редки видове минерали не само за България, но и за целия свят. Те са предимно от находища, които отдавна са изчерпани и вече не се добиват изкопаеми от тях. „Това са много образци. Голяма част от минералите са откупувани на търгове или от други колекционери.

Образците са добивани от рудни полета и находища в цяла България, както и от 35-40 находища, които са от други краища на света“, обяснява запаленият по минералогията дряновчанин.

Той събрал богатата колекция за около десетина години. Решил да предостави минералите на Община Дряново, за да станат достояние на цялата общественост. „Седейки между тях, човек изпитва удоволствие да им се наслаждава. Но пък си зададох въпроса, не е ли прекалено егоистично да са затворени в частен имот и само тесен кръг от хора да ги виждат? Другата причина да се роди идеята за създаването на експозицията в Лафчиевата къща е, че дряновският регион е много беден на минерали. Имаме много пещери и фосили, но минерали-много малко. Заради това реших, че такава изложба в град, който не е свързан с рудодобив, ще представлява интерес и ще обогати познанията на децата а и на възрастните относно минералите r тяхното разнообразие от кристализации “, обяснява Венцислав Панев.

Той посочва, че всеки един експонат е уникален и различен сам за себе си било то от формата на кристализация или от асоциацията му със други минерали .

Има образци, които са от отдавна изчерпани находища и те са интересни от колекционна гледна точка. Някои от минералите са предоставени от бивши миньори, които с години са ги кътали по тавани и мазета други са дарени от приятели минеролози. Откакто е изложена експозицията над 15 души, които се занимават с минералогия от различни региони на страната  са дарили изключително редки образци. А най хубавото е че вече и граждани от Дряново  под въздействието на красотата на минералите  даряват суми за откупуването на нови образци и обогатяването на експозицията.

Изложбата предизвиква много голям интерес у посетителите, защото те имат възможност да видят минералите в естественият им вид и цвят така и промяната на цветовете  при различна светлина.

Заради това са и познати като камъни хамелиони. „Минералите не трябва да се излагат на пряка слънчева светлина, защото  избледняват. Много от тях фосфорисцират и това се вижда, когато бъдат облeни с UV светлина. Например рубинът е с червен цвят, но осветен, той грее в наситено розово“, разяснява дряновчанинът.

Панев признава, че темата за въздействието на минералите и техните свойства върху човешкия организъм и способността им да  зареждат енергийно съзнанието ни и средата около нас не му допада.

„Никъде в научната литература не е доказано и описано, че със сигурност камъните оказват влияние. Тези твърдения са по-скоро с комерсиална цел“, коментира колекционерът. Самият той обикаля страната и събира интересни видове минерали.

„Голямата ми страст са пещерите и от 38 години се занимавам с пещернячество вероятно и от там на по късен етап се е зародила и любовта към минералите и желанието да ги колекционирам“, разкрива Венцислав Панев.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *