ВодещиЛюбопитно

Вековният дъб на Асеневци е атракцията на Долни Драгойча

Природният феномен е на близо 1000 години

Вековен дъб се издига в дряновското село Долни Драгойча. Природният феномен е на близо 1000 години.
Китното село е разположено на 6 километра от Дряново, а основната забележителност е уникалният вид дъб, за който се твърди, че е от времето на славния царски род Асеневци.

„За вековното дърво и днес се разказват легенди. Когато човек застане до него, изпитва усещане, че е в храм или в някое езическо светилище. В основата му дълги години са палели свещи и са произнасяли молитви. Необяснимата тайнственост, която витае около него, се засилва и от преданията, че в кухото му стебло има скрити несметни съкровище и ръкописи от времето на Втората българска държава.

Вечер край дъба играят хоро самодиви и „мята“ игриви пламъчета златото на руските войници, който са лагерували наблизо през Руско-турската освободителна война. Друго предание гласи, че хилядолетният дъб е свято дърво на свято място и е заредено с космическа енергия, която осъществява връзка с Вселената“, разказва Иван Костадинов от Дряново.

Той допълва, че дървото датира от времето на голяма чумна епидемия, когато дряновци са напускали панически селищата и са се заселвали в близките гори. Долни Драгойча има три махали, наречени на трима богати братя, и в най-добрите си години е наброявало почти 300 жители. В момента в селото живеят едва трима души. Внушителният дъб трудно се забелязва от случайните минувачи. Пред него има обрасло в храсталак старо гробище от преди 200 години.

 

„Говори се, че там е заровена мраморна плоча с полумесец и надпис, който разказва за историята на дъба. Дървото се намира в подножието на местността „Цар Асен“ и поразява с величествената си осанка, защото в основата си е с обиколка от над 7 метра. Преди десетилетия местните жители се събирали около дървото, за да празнуват Гергьовден. Драматична случка през 1942 г.обаче сложила край на традицията“, обяснява Иван Костадинов.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *