ВодещиКултура

Художничката Василка Сотирова претвори красотата на българската природа в картини

Авторката реди изложба от над 20 платна живопис в Икономовата къща в Дряново

Художничката Василка Сотирова реди самостоятелна изложба живопис в Дряново. Платна, сътворени от авторката, ще бъдат представени в Историческия музей в града. Културното събитие ще е на 16 ноември от 17,30 часа.

В емблематичната Икономова къща ще бъдат показани над 20 картини. Техниката е акрилни бои върху платно. Василка Сотирова е страстен турист и обича планината, а в картините си е претворила красотата на българската природа.

„Сюжетите са вдъхновени от моите планински преходи. Искам да покажа панорами, които не всеки може да види, пречупени през моите очи високо горе в планината чрез багри. Това ще е първата ми самостоятелна изложба“, споделя Василка Сотирова.

Авторката казва, че рисува от дете.

„Когато моите приятели и връстници играеха на двора пред блока, аз ги рисувах и им подарявах бързи скици“, разказва с усмивка художничката.

Василка Сотирова е завършила художествено училище в Трявна, а след това и педагогическия колеж в Дупница. Надградила образованието си с магистратура „Педагогика на изобразителното изкуство“ в Шуменския университет.

„Цял живот рисувам и участвам в художествения живот“, посочва майсторката на четката.

Нейни творби са притежание на ценители на изкуството от множество държави. Художничката от Дряново има продадени картини в САЩ, където е пребивавала 5 години.

„Имам изкупени платна в Норвегия. С бившия ми съпруг, който също е художник, бяхме четири пъти в скандинавската държава, където правихме изложба и провеждахме курсове за рисуване на портрет. Освен това чрез моят сайт имам купени картини от мои последователи в цяла Европа“, разкрива още Василка Сотирова.

Веселина АНГЕЛОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *