ВодещиРепортажи

Геша – екоселището, в което не минават автомобили, не се пуши и се строи, без да се секат дървета

Една от местните забележителности е внушителната сграда на църквата „Св. Рождество Богородично“, която е на около 120 години

​​​​​Геша е малко селце с много природни дадености. Разположено е едва на 4 километра от центъра на Дряново. Селището е притегателно място за преситени от градския шум и динамика хора, защото предлага кристално чист въздух, тишина, китна зеленина и красива панорама към планината. Пътят до Геша се вие през местността Вехтите лозя и минава край Никоевската чешма, от която блика чиста изворна вода.

Още с влизането в селището човек попада в тесни улички с издигнати от двете страни каменни къщи.

Вниманието привлича внушителната сграда на местната църква „Св. Рождество Богородично“, която е на около 120 години.
„Градена е само с дарения от родолюбиви жители от околността. За това свидетелства списък с имената на всичките 75 дарители. Преди 8 години е направен основен ремонт на храма, който има интересна история.

Построен е в края на XIX век, изцяло с дарения, и впечатлява със забележителна архитектура. Открояват се няколкото тухлени пояси, които са по цялото продължение на зданието и много напомнят на месемврийските църкви в Несебър. Необичайно за района е и решението за издадените напред северна и южна фасади, където има по четири колони, увенчани с двойни арки, а между колоните са поставени тесни, високи прозорци. Основният строителен материал са обработени камъни. Църквата е едноабсидна, кръстовидна, а камбанарията е вписана в самия храм.

Подобно на доста храмове, особено по селата, този също е бил в забвение.

За щастие се намират дейни и съвестни хора, които решават да помогнат за възстановяването му. Това са хората от Екоселище „Геша вю“ – един от най-сериозните проекти в сферата на селския и екотуризъм в България.

Храмът се намира на 2-3 минути път от селището и е обновен след множество срещи с кмета на община Дряново, с великотърновския митрополит Григорий. През 2012 г. най-сетне е утвърдено църковно настоятелство. В него е и актьорът Иван Радоев. Още през същата година инициаторите за съживяването на светинята кандидатстват с проект за реставрацията на стойност 460 000 лв.

Той е одобрен в началото на 2014 г., но ред проблеми забавят началото на работата. Въпреки всичко, на 14 април 2015 г., само два дни след Великден, ремонтът стартира, спомнят си паметливи дряновци.

С осигурените средства е направено цялостно укрепване на конструкцията, нов покрив и подове, електрическа инсталация. Почистени и максимално запазени са стенописите, дворът и гробищата също са почистени, изградена е чешма и е направено е атрактивно осветление, което откроява сградата и нощем.

Освен внушителната църква, в село Геша правят впечатление изградените 103 нови къщи, чиято архитектура силно се доближава до традиционната за района, изградени предимно от естествени материали – бели, основно от камък и дърво, хармонично разположени край алеите и поляните.

От комплекса се разкрива смайваща гледка към Стара планина – горите, скалите, открива се взор дори към Бузлуджа. В селището не минават автомобили, не се пуши, а при строежа всичко е съобразено така, че да не бъдат премахвани дърветата.

За съжаление през последните години работата по проекта „Геша вю“ е замряла и местните хора са в очакване селището скоро да бъде завършено напълно, с планираните  ресторанти, библиотека, галерия и др. придобивки.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *