ГорещиКултура

Антония Хубанчева пренася в малкия голям свят на прилепите чрез интерактивна инсталация

Събитието ще е в Музея на хумора и сатирата в Габрово на 16 и 17 ноември

Музеят на хумора и сатирата в Габрово на 16 и 17 ноември е домакин на вълнуваща интерактивна инсталация със заглавие „В малкия голям свят на прилепите“. Гостите ще имат възможността да се включат в експедиция през подредени в Музея обекти и видеа, в която се срещат науката и изкуството и да научат по забавен и увлекателен начин повече за прилепите, за странностите на природата и за фалшивите новини.

Водеща ще бъде д-р Антония Хубанчева – вдъхновяващ млад изследовател. През годините любовта към прилепите я е отвеждала на много места по света – от най-престижните научни институти в Германия, САЩ или Дания, до дивите джунгли на Южна Америка, саваните на Африка и активните вулкани на Хаваите.

Но където и да са били локациите на нейните експедиции, накрая тя винаги се връща у дома – в България, за да сподели красотата на света и чудесата, които науката разкрива пред любопитните очи.

По света има толкова много видове прилепи, че броят им е една четвърт от всички видове бозайници? Техният образ е свързван с най-странни суеверия, вярвания и митове. Прилепите плашат хората, в популярната култура те често са злодеи. В последните години вниманието върху тях се изостри поради подозренията, че те са източник на коронавируса, независимо от научните доказателства, които се противопоставят на тези твърдения.

В днешния свят прилепите са под сериозна заплаха. Унищожаването на местообитанията им, ловът им, изменението на климата и други фактори могат да доведат до тяхното изчезване, а от това би последвала екологична катастрофа.

Гостуването на инсталацията „В малкия голям свят на прилепите“ в Музея на хумора и сатирата е изключително рядка възможност за публиката в региона да види света по напълно нов начин и това е съвсем буквално.

В различните зали ще бъдат разположени различни части от разказа в инсталацията. Публиката ще бъде не просто наблюдател, а директен участник. Множеството обекти, разположени на различни места в музея, ще позволят на всеки участник да види и усети обкръжаващата го среда през сетивата на прилепите. Той ще се опита да ловува като тях, да вижда като тях и да създава ултразвук в честотата на прилепите. Всеки човек от публиката ще има възможността да научи дори какво количество храна би му било нужно дневно, ако беше прилеп.

Сред предизвикателствата ще бъде и кратка надпревара по различаването на научната от псевдонаучната или невярна информация.

Екипът на „36 маймуни“ създава мащабен маршрут между познанието и симулацията в една активна изложбена среда на взаимодействие, разполагаща научните факти като съществен източник на разбирането за света, който ни заобикаля.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”, програма „Едногодишен грант“ и „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“, в партньорство с Националния природонаучен музей при БАН и Интеркултура Консулт.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *