ВодещиОбщество

Юристът Росица Новосад на протеста на животновъдите в София: Заради неадекватна политика за 5 години производството на българско мляко е спаднало с 300 000 тона, а над 640 малки ферми са затворили

Всички, които сме се събрали тук знаем колко труден е секторът животновъдство. Заради неадекватна държавна политика през последните 5 години производството на българско мляко е спаднало с 300 000 тона, а над 640 малки ферми са затворили. С такъв поминък хората в страни като Испания, Холандия, Дания и др. се гордеят, а тук управляващите ни принуждават да напускаме сектора. Това обяви в четвъртък на националния протест на животновъдите в София юристът Росица Новосад.

На площада пред Министерството на земеделието се стекоха над 2000 негодуващи стопани.

Росица и съпругът и Йосиф Новосад са млади, амбициозни и образовани хора, които се отдали на животновъдството като неотклонно продължават семейната традиция и амбицията им е да съхранят и развият на по-висок етап стопанството на известното месопреработвателно предприятие „Чех“. Усилията им не са напразни, защото младото семейство умело се грижи за кравеферма със стотици животни. Базата се намира в село Катранджии, стопански двор село Длъгня в община Дряново.

 

От трибуната на протеста Росица Новосад отправи упрек към държавните чиновници: „Вие сами унищожавате един от най-важните български поминъци. Казвате, че няма нищо по-хубаво от родната продукция, искате вашите деца да се хранят с качествено българско мляко, а заставате и заявявате: „За Вас помощи няма да има. Оправяйте се, както знаете!“. След 20 години няма да има кой да работи в този сектор“.

 

Младата дама оповести, че тя и съпругът и са четвърто поколение в сектора с дойните крави, но за съжаление познават много хора от този бранш, които заявяват, че няма да се занимават с тази дейност, защото е трудна и не виждат бъдеще за развитието и.

„Аз съм юрист по образование, но избрах да работя в този сектор, защото съм удовлетворена, когато знам, че произвеждам нещо, което клиентите ще признаят, че това е качествена българска продукция. Като юрист искам да посоча, че в българската Конституция е заложен принципът за народния суверенитет, което означава, че властта произтича от народа“, подчерта Росица Новосад, а думите и бяха посрещнати с бурни аплодисменти.

Тя е категорична, че голяма част от проблемите произтичат от това, че хората, които вземат решенията за сектора, нямат представа как се произвежда един литър мляко например. „Смятам, че ще е от голяма полза тези, които решават съдбата на бранша да се срещнат очи в очи с производителите и лично да се запознаят с проблемите на животновъдството като посетят конкретни стопанства. Така ще разберат защо хората излизат на протест, защото зад бюрото и зад четири стени, няма как човек да формира адекватна оценка на ситуацията“, категорична е Росица Новосад.

Тя сподели, че протестиращите се опитали да разкажат проблемите си и да дадат конкретни препоръки за реформи и промени, но не видели желание да бъдат чути.

„Картината е доста тъжна и обезсърчаваща. За да излезем на протест, това означава, че сме оставили работата си, която е 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и 365 дни в годината. Натъжи ме и това, че на протеста имаше изключително малко млади хора, което е показателно, че секторът ще продължи да се свива“, каза още Росица Новосад.

Младата дама разказа, че тя и още двайсетина нейни колеги били поканени в Министерството на земеделието в странична полутъмна стая с неработещо осветление и разхвърляни столове.

„Прие ни зам.министър и всеки от нас си каза възгледите. Нищо не ни беше отговорено, но непрекъснато ни беше напомняно, че на сайта на аграрното министерство е публикувана информация“, сподели Росица Русева.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *