ВодещиКултура

Художници създават шедьоври, вдъхновени от историята и природата на Дряново

Избрани творби от фонда на Историческия музей гостуват в Стара Загора

Художници създават шедьоври, вдъхновени от забележителната история и пленителна природа на Дряново и околностите. Избрани творби от фонда на Историческия музей гостуват в Стара Загора.

„Дряново е сгушено в гънките на Предбалкана, в централна северна България, градче красиво и будно, с много история и природни богатства. През Възраждането започват бурни процеси на възход, на подем на занаятите и предприемачеството, роят се дюкяни и работилнички, а и по-модерни производства начеват да будят удивлението на местните жители и на гостите на града.

В началото на XX век Дряново е разпознаваемо и търсено селище за почивка и неслучайно в старите картички е изписано: „Курортъть Дряново. Разположеният в живописното обгръждение на високи скали манастир „Св. Архангел Михаил“, основан от цар Калоян, се е запазил в битката с времето като духовен център, стожер на православната ни вяра и място за поклонение“. От Дряново е родом и бележития майстор Колю Фичето, съградил в родния град мост над река Дряновска, църквата „Св. Никола“ и Икономовата къща“, припомня майсторът на четката Антон Антонов от Историческия музей.

Художникът допълва, че тази среда, която носи наслада и спокойствие от една страна, а от друга е наситена с толкова възрожденски дух и вълнение, става естествено отправие за много художници и подбуда за пластични интерпретации.

Антонов разказва още, че Йордан Гешев битува на няколко пъти в манастира около 1940 година и създава множество забележителни пейзажи, за жалост повечето днес разпилени и с неясна съдба.

„Дряново и неговата историческа памет се разпознава както в творчеството на местни автори – Стефан Денчев, Иван Койчев, така и на художници имали епизодичен досег с града – Иван Кънчев, Иван Марков, Стефан Щерев и др. Когато в града през 70-те години на XX век се открива и започва своето развитие Историческия музей, започва събирателска дейност и във фондовете постъпват и произведения на изобразителното изкуство. Основните разкрити звена от музейната структура тогава не са включвали художествен отдел и вниманието към произведения на изобразителното изкуство е било случайно или в контекста на историята на града или личността на майстор Колю Фичето“, посочва Антон Антонов.

Въпреки това днес музеят притежава завиден брой произведения от различни автори.

„В последните две години се постави началото на ежегоден национален пленер по живопис „Памет и настояще“, иницииран и организиран от музея. Това бе причина във фондовете да постъпят нови творби на съвременни автори.  Това, което обединява и свързва художниците, е Дряново и това, което той е инспирирал в тях като емоционален отговор, като рефлексия спрямо пластичната им култура и натюрел“, подчертава Антон Антонов.

Подборът на картините, които ще бъдат представени в Стара Загора, включва времево началото на събирателска дейност и постъпленията с днешна дата.

„Настоящите усилия на музея са да си извоюва място на буден център и към съвременната културна идентичност в България, място, където минало и настояще се събират за да се разпознаят посоките на бъдещи процеси“, категоричен е Антон Антонов.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *