ВодещиКултура

Уникални стенописи от храм „Св. Йоан Предтеча и Кръстител“ пази Историческият музей в Дряново

Стенописна украса на храм „Св. Йоан Предтеча и Кръстител“, съществувал в село Каломен, пази Историческия музей в Дряново. Зографиите изображения са на св. евангелист Матей и неговия символ. Храмът е строен през 1841 г. и е бил един от малкото, които са изцяло стенописани в Дряновска община.

През 1987 г., заради аварийното състояние на църквата, е предприета акция по спасяване на иконите и стенописите. Те са пренесени върху нови основи и реставрирани. Голяма част от спасените стенописи и икони са експонирани в Икономовата къща.Това споделя Гергана Симеонова, иконографът и екскурзовод към Исторически музей-Дряново.

Тя посочва, че Св. апостол Матей е един от 12-те апостоли и автор на първото от четирите евангелия, включени в Свещеното писание-Библията.

„Матей е роден в гр. Капернаум, Галилея, където е събирал данъци. В евангелието, което написва, Матей разказва за срещата си с Иисус Христос на брега на Тивериадското езеро. Там Христос призовал Матей да върви след него и да стане един от най-близките му ученици. Осем години след Възнесението, по молба на йерусалимските християни, Матей написал своето евангелие. В него разказва за живота и делото на Иисус Христос на достъпен език и представя богочовека Христос като съвършен, мъдър и любящ. В разказа си Матей пише, че точно Иисус е чаканият Спасител. Според преданието евангелистът проповядвал в Йерусалим, Персия и Етиопия и завършва земния си път като мъченик“, разказва Гергана Симеонова.

По думите и четирите евангелия, включени в Библията, са на четиримата апостоли и евангелисти Матей, Марко, Лука и Йоан.
„Понякога евангелистите се изобразяват като писари, които са седнали и пишат. От V в. често се срещат изобразени със своите символи. Матей е ангел или човек, Марко е лъв, Лука е телец, а Йоан – орел. Основание за тази иконография е чудното видение на старозаветния пророк Йезекиил. Той е описал това в книгата си, която е част от Стария завет на Библията.

Пророкът разказва, че му се явява самият Господ сред сияещ облак и подобие на четири животни с четири лица, обърнати на различни страни. Всички имали криле и блестели. Те били като впрегнати в колесница, която се движела след тях с шум, приличащ на шум от много води или от многолюден полк. Над тях се издигал бляскав свод и на свода – престол, на който седяло много светло човешко подобие, обкръжено от огън и сияние“, разкрива още иконографът.

Гергана Симеонова уточнява, че евангелистите са много близо до самия Бог. Те са избрани човешки същества, които носят благата вест, вестта за идването на Спасителя. Затова се изобразяват в централната част на храма, върху пандантивите, носещи купола с изображението на Христос.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *