ВодещиКултура

Стара снимка разказва за строителството на моста надлез в Дряново преди 52 години

Фотографията е дарена от Илиян Рашков на Историческия музей

Исторически музей – Дряново получи интересна снимка като дарение от Илиан Рашков. Преди половин век, от височината над жп линията, с фотоапарат „Смяна” Илиан Рашков снима строителството на моста надлез.

Това е най-голямото пътно-техническо съоръжение на територията на Габровски окръг и третото в България по идентичност на конструкцията след моста над река Чая и надлеза в град Хасково. Фотолентата е съхранила и спомена за старата турска джамия, разрушена през 1980 г. Това споделя Емилия Михайлова, уредник в Исторически музей-Дряново.

„Строителството на надлеза над железопътна линия № 4 с трасе Русе – Подкова и р. Дряновска започва през май 1971 г., като съоръжението е пуснато в експлоатация през април 1977 г. Единадесет бетонни стълба поддържат 270-метровото пътно платно на надлеза и променят транспортната схема на гр. Дряново. Мостът е построен от управление „Мостстрой” към Главно управление на пътищата при Министерския съвет. Проектиран е от инж. Мария Атанасова – конструктор от „Пътпроект” Велико Търново, с началник инж. Нено Попов от Дряново“, пояснява Емилия Михайлова.

По думите на изследователката архитектурното оформление на транспортното съоръжение е дело на арх. Карл Кандулков – заместник-председател на ИК на ОНС. Строителството се извършва под ръководството на Героя на социалистическия труд Иван Мичев. Технически ръководител на обекта е Иван Крусев. Тук работят бригадите на Христо Христов, на Станчо Ковачев, на строителя Стоян Генов от гр. Дебелец и арматуриста Белчо Цанев от гр. Трявна. Пътните варианти към жп гарата и търговската база са осъществени от строителите с технически ръководител Иван Тончев, а осветлението на обекта е дело на бригада с ръководител Върбан Денчев.

„Надлезът е тържествено открит на 5.11.1977 г. На празнично украсения площад, под звуците на духовата музика, Блага Паскалева – първи секретар на ГК на БКП Дряново, открива и ръководи тържеството. Гости на града са Рачо Пътев и Стефан Матеев – секретари на Окръжния комитет на БКП Габрово, Петър Петров – заместник-председател на Окръжен народен съвет, Ненко Маринов – генерален директор на „Мостстрой” и Иван Мичев – началник на „Мостстрой”, клон Велико Търново.

Приветствие към строителите и гостите на града отправя Николай Бъчваров – председател на ИК на ГНС. С указ на Държавния съвет на НРБ са наградени отличилите се строители.

Мостът е украсен със скулптурни композиции, като емблематична за гр. Дряново е фигурата „Конницата”. Тя е дело на заслужилия художник и носител на орден „Народна република България” II ст. – скулптура Любен Димитров“, разказва още Емилия Михайлова.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *