ВодещиОбщество

Родолюбка разказва за миналото на Царева ливада чрез запазени снимки

Онлайн галерията е създадена, за да знаят новите поколения как е изглеждало селището през миналия век

Родолюбка разказва за миналото на дряновското село Царева ливада чрез богат албум от стари снимки, който е част от сайта  www.carevalivada.eu/bg/ . Царева ливада е най-голямото село в община Дряново. От анонса става ясно, че галерията е създадена, за да знаят новите поколения как е изглеждало селището през миналия век. Авторката обаче не е упоменала името си.

„Причината за създаването на албума е в това, че хората забравят. Забравят какво е било, още по-лошо е, че не ги интересува. Днешните поколения не знаят почти нищо за предишните, не познават бита им, живота им. Не помнят Царева ливада от „онова време“. Не помнят тротоарите без паркирани коли, поддържаните сгради, кипящото от живот село.

Вече дори не помнят годините на комунизма“, споделя инициаторът на добрата инициатива.

Благодарение на нея черно-белите фотоси са запечатали и разкриват историята на селото, което първоначално се е казвало Върбаново.

„И защото, както казва един приятел: „Една снимка струва хиляда думи“, затова в създадената галерия ще има само снимки. Тази идея нямаше да реализирам без идейната помощ на г-жа Мариела Михайлова. За това й благодаря. Ще се радвам, ако изпращате всякакви материали, за да обогатявамe и увеличавамe постепенно тази съкровищница. Сигурна съм, че всеки, който отвори галерията, ще попадне в един друг свят“, казва създателката на албума.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-архив с.Царева ливада

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *