ГорещиКултура

Международно признатата арфистка Деница Димитрова с концерт в Дряново

Именитата арфистка Деница Димитрова ще свири в Дряново. За предстоящото културно събитие съобщиха от Историческия музей в града.

През 2004 г. музикантката получава магистърска степен по арфа от Национална музикална академия “Проф. П. Владигеров“ – София, като същевременно специализира две години (2003-2005) при световно известната проф.Елизабет Бинош в Ница, Франция.
От 25-годишна Деница Димитрова се посвещава на преподавателска дейност и на работа като оркестрант-солист, като същевременно продължава да развива активна изпълнителска дейност. В продължение на 5 години тя е преподавател по арфа в Националната музикална академия и арфист в Софийската опера и балет.

През 2010 година професионалният  и път я води в Ливан, където работи в Ливански филхармоничен оркестър и преподава арфа в Ливанската висша консерватория по музика.

Същевременно арфистката обогатява с активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител изключително наситения си репертоар от най-крупните произведения композирани, или аранжирани за инструмента.

През 2016 г. Деница Димитрова отново се явява на конкурс за предишното си работно място в Софийската опера и балет и го печели, като същевременно създава свой частен клас по арфа, който активно развива и до днес.

Деница Димитрова е лауреат на множество национални и международни конкурси като солист-арфист. Измежду дългия списък с призове се открояват I награда на Международния конкурс „UFAM”- Париж (2005), II награда на Конкурса “Revelation Muses 2005”, организиран от Операта в Ница, II награда на Международния конкурс “Музиканти на следващото хилядолетие“ – Скопие (2004), лауреатство на Първия международен конкурс “Вера Дулова“ – Москва (2000) и мн. др.

Световната звезда на арфата Яна Бошкова нарича Деница “най-добрия арфов посланик на страната си“. Преподавателката и проф. Елизабет Бинош я обрисува като “истинско музикално вдъхновение“, “една от най-добрите арфистки, които познавам“, а известният български диригент Григор Паликаров я определя като “арфист, способен да се справи с всяко музикално предизвикателство“.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *