ВодещиКултура

Историческият музей в Дряново с дарение от ценни етнографски предмети

Сред старинните вещи са дървен сандък, ковани ножици, дървен куфар, тъкан вълнен плат и др.

Историческият музей в Дряново получи поредното богато дарение. Венета Драгостинова е предоставила на културната институция вещи битували в семейството на нейните баба и дядо – Мара и Филю Иванови от село Марча, днес квартал на Дряново.

„Дарението е от предмети на бита“, съобщава Юлия Дабкова, уредник в Исторически музей-Дряново.

Сред старинните вещи са малък дървен сандък добре украсен в предната си част, две топчета домашно тъкан вълнен плат -бял и кафяв шаяк, който е с ширината на основата на стана 40 см, като готовият плат се дава за допълнителна обработка – тепане, за по-голяма здравина.

Във фондовете на музея са постъпили гранчета бяла памучна основа, елек черен памуклийка, шит с две лица и напълнен с памук, два чифта детски обувки от естествена кожа, добре запазени, дървен куфар, състоящ се от две еднакви части. Сред ценностите са още чувал, произведен в мутафчийска работилница (мутафчийството е много трудоемък занаят и се практикува само от мъже) и е с шарки на райета от сив, кафяв и бял, естествен цвят козинява прежда, големи дървени нощви, направени от издълбано цяло дърво. Дарението включва и две ковани ножици. Едната е служила за подстригване на овце, а другата е абаджийска (шивашка). На абаджийската ножица има печат на майстора ковач.

„Със събирането на вещи и тяхното проучване се постигат знания за бита и културата на населението от Дряново и Дряновско. След процес на идентификация те се записват и запазват във фонда на музея“, обяснява Юлия Дабкова.

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *