ВодещиОбщество

Дряново почете Деня на народните будители

В Историческия музей се проведе открит урок „О, будители народни…“

Обществеността на Дряново чества Деня на народните будители. На 1 ноември пред паметника на Максим Райкович бяха поднесени цветя от ученици, бивши и настоящи учители, ръководители на административни структури и граждани на града. Пред делото на възрожденеца своята почит изказа и Красимир Димитров- вр.и.д. Кмет на Община Дряново.

По повод светия празник в Исторически музей – Дряново се проведе открит урок „О, будители народни…“, а инициативата се осъществи в партньорство с ДГ „Детелина“. Ръководителите на предучилищната група „Плодчета“ бяха подготвили презентация, чрез която децата затвърдиха знанията си за народните будители Паисий Хилендарски, Петър Берон, Васил Левски, Иван Вазов, Христо Ботев и Любен Каравелов.

В специални работни листове децата залепиха снимки на будителите и изненадаха музейните специалисти с много знания и с прекрасно изпълнение на стихотворение посветено на светлия празник.

От името на Исторически музей – Дряново екскурзоводът Гергана Симеонова запозна децата и с трима будители от Дряново, които са оставили трайни следи в историята и паметта на народа ни.

Това са всепризнатия майстор и гениален строител Никола Фичев, Максим Райкович – духовник, учител, дарител и патрон на местното средно училище и Никола Мушанов – адвокат, политик, дарител, министър–председател на България 1931–1934 г. Децата научиха, че на този ден празнуват и техните учители, които събуждат умовете им и ги вдъхновяват за нови знания и любов към родината.

„Сърдечно благодарим за приятелството и ползотворното сътрудничество на дечицата от група „Плодчета“ и на техните ръководители Кристина Крумова и Катя Каравелева“, заявяват от Исторически музей-Дряново.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-Радослава Кунчевска и Исторически музей-Дряново

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *