ГорещиОбщество

Вагонният завод в Дряново затваря, стотици работници отиват на борсата

Непосредствено преди началото на зимата стотици остават без работа във вагонно-ремонтния завод в Дряново. Причината е, че предприятието затваря врати, потвърдиха от ръководството.

Около 150 души са изпратени на борсата към момента. До броени дни ще бъдат съкратени още около 50 души. Ръководството обвинява БДЖ в неизпълнение на договори.

Такова обвинение към самия завод пък има и от българските железници. От компанията твърдят, че има договор от 2021 г., приключил през април 2023 г., но той не е изпълнен, въпреки че са били изплатени 7 милиона лева за предаването на 15 вагона.

 

„През 2021 г. стартирахме договора и наистина тогавашното ръководство осигури в бърз порядък да се изплати сумата по аванса. В рамките на много кратък срок от време, в порядъка от 8 месеца, ние разбработихме техническа и технологична документация, която позволява изработването не на 15, а на 100 вагона.

През декември същата година показахме прототипа, но възложителят не присъства. Впоследствие се стигна до забавяне поради пандемията и забавени поръчки от външни контрагенти, тъй като ние внасяме продукти, които в България не се произвеждат”, коментираха от завода.

“Вагонен завод – Интерком” АД в Дряново е 103-годишно предприятие, а настоящото ръководство е положило усилия, за да го запази и превърне в конкурентоспособно на чуждестранните компании.

Само преди няколко месеца първият модернизиран вагон от проект „Сокол“ премина успешно производствени динамични изпитания в България и в сертифицираща база в Румъния. Това бе първият рециклиран пътнически вагон от общо 15 за нуждите на БДЖ, чиято реконструкция беше възложена на предприятието в Дряново.


„Преди 1989 г. експресните влакове у нас носеха имената „Янтра“, „Чайка“ и т.н. Още тогава е имало идея да се пусне и експрес „Сокол“ между София и Варна, но намерението не е било осъществено. Нашата разработка е вид реанимация на старата идея. 2022 година беше тежка заради множеството промени в транспорта, в ръководството на БДЖ. Заради това в продължение на година бяхме спрели договора, по който работехме. От декември миналата година подновихме дейността по проекта и се надявахме да продължим с този темп, който сме си наложили“, коментира Валери Димитров, изпълнителен директор на предприятието.

Той поясни, че договорът е по обществена поръчка за 15 вагона на обща стойност 26,6 млн. лв. без ДДС – по 910 000 евро или 1 779 000 лв. на вагон.

„Единственото, което поискахме от БДЖ, е да се промени графикът, тъй като имаше забавяния. Не сме искали да се увеличава цената или нещо друго”, уточни Димитров.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *