ВодещиЛица

Людмил Ламбев – факирът на заварките

48-годишният дряновчанин е запален по мотоспорта и с Тодор Георгиев-DJ Teddy Georgo възнамеряват да развият региона като център на ендуро дисциплината

Людмил Ламбев от Дряново е сред най-търсените занаятчии, защото е доказан майстор на заварките. Владее тази дейност до съвършенство.

Завършил е Професионална техническа гимназия „Димитър Крусев“ в родния си град, специалност „Технология на машиностроенето“. Специалист е по струговане, фрезоване и шлифоване на металообработка.

По-късно обаче хобито му да заварява се превърнало в  професия.

Когато завършил средното си образование, Людмил веднага започнал работа във вагонния завод в Дряново.

В предприятието придобил множество квалификации за миг-маг заваряване.

В последствие обаче заради икономическата ситуация в България бил принуден през 2000 година да замине за чужбина. Продължил да се развива професионално далеч от родния край. Първоначално се установил в Холандия, където пребивавал 6 години. Постепенно намерил хора, които повярвали в неговите умения като специалист и развитието му в сферата на заваряването продължило.

В Холандия продължил да се квалифицира като придобил умения и в друг тип заваръчен процес или т.нар.аргоново заваряване. Усъвършенствал се в тръбно-ВИГ заваряване, както и в топло-електрическо  заваряване. Така се превърнал в ценен кадър в тази област и бил търсен за работа на топло-електрически и атомни електроцентрали, по тръбопроводи с високо налягане и др.

„Това е доста отговорен процес и включва дори проверка с рентгенови снимки. С този способ се снима заварката и се проверява дали е добре направена. Изработката трябва да е перфектна, за да не се допускат аварии“, разяснява Людмил Ламбев.

И докато е странствал по света, България много му липсвала.

„Повече от месец-два не издържах зад граница и се завръщах, после отново заминавах. Заклет родолюбец съм“, признава Людмил Ламбев.

48-годишният дряновчанин със „златни ръце“ е работил в Германия, Швеция, Испания и други държави, но вече трайно се е завърнал в родината.

Отдал се е на любимата си работа като е отворил свой център, където извършва ремонт на повредени изделия от метал-счупени корпуси по двигатели, радиатори на автомобили, корпуси на камиони и всякакви скъсани заваръчни съединения. Прави заварки на изделия от всички видове метални сплави-мед, месинг, както и на части от алуминиеви сплави.

Извършва заварка с аргон на хром никел, титан, въглеродни стомани, включително и на мотогенерации. Ремонтира ауспуси, изработва всякакъв вид хромов тунинг, включително и титаниеви генерации. С успех изгражда и морско устойчиви хромови изделия и елементи на яхти.

Людмил Ламбев е от малкото хора, владеещи този занаят и се слави като факир в тази област.

Като специалист в конкретната сфера изключително държи на качеството на услугата и обича да изпипва нещата.

Търсен е като майстор, владеещ много специфични дейности. Осъществявал е доста предизвикателни проекти.

Преди 3 години осъществил един от най-сложните.

„Във вагонния завод имаха проблем с прозоречни рамки, които са част от външната конструкция и цялата механизация на прозореца на вагоните. Въпросният профил не можеше да се огъне по никакъв начин, а трябваше и да се завари и да е с идеално равна и гладка повърхност“, разказва Людмил Ламбев.

Тогава по собствени съображения и изчисления той направил матрици, които да огъват въпросните профили.

„Оказа се, че в завода имат машина за огъване на такива профили, но по незнайна причина не беше пусната в действие. Тогава като на шега реших да пусна машината и да пробвам дали ще успея да огъна детайлите. Процесът се оказа успешен и така завършихме поръчката на десет вагона. Всички останаха доста учудени, защото когато преди години работех в завода, бях шлосер. Това, че се справих със сложната задача, ми вдъхна вяра в собствените ми умения, защото предизвикателството беше огромно“, споделя Ламбев.

След завръщането си от чужбина находчивият дряновчанин имал амбиция да създаде екип от заварчици.

„Имам инструктурска степен и правоспособност за подготовка на заварчици от основно до професионално ниво, исках да обуча млади хора, като им предам натрупаните през годините знания и умения. Оказа се обаче, че силно съм подценил характерните особености на отделните личности и бях разочарован, че мога да подготвя кадри, които да мерят ниша във всяка част от индустрията и така да са полезни за себе си и за региона. В крайна сметка бях само използван и се сблъсках единствено с инат и незаинтересованост“, разкрива Ламбев.

Освен заваръчната дейност той има и друго любимо занимание-мотоспортът. Запален е по ендуро дисциплината.

Уточнява, че в Дряново има около петнайсетина практикуващи този спорт и често сформират група и излизат на излети в гористи местности и други обособени маршрути в околностите на Дряново. Заедно с председателя на Общинския съвет Тодор Георгиев, известен като DJ Teddy Georgo са убедени, че чрез този спорт регионът има потенциал да се популяризира в сферата на спорта и туризма.

„Можем да сме полезни  чрез контактите си в тази област. Това би допринесло за развиването на мото маршрути в горските масиви със съдействието на горски служители и на Община Дряново. Така тези терени могат да станат част от шампионата на България по ендуро, което ще привлече и повече гости в града“, категорични са Людмил Ламбев и Тодор Георгиев.

 

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *