ВодещиПроекти

Читалището в Ганчовец възобнови театралната си дейност

Актьори самодейци на 25 и 26 ноември представят постановката „Рейс“ на Станислав Стратиев, благодарение на спечелен проект

​​​​​Активисти от Народно читалище „Денчо Славов-1900“, в дряновското село Ганчовец, през есента на 2022 г. спечелиха проект за „Възстановяване на театралния колектив и възобновяване на театралната дейност към читалището“ към Национален фонд „Култура“ към Министерството на Културата. Творческата дейност на културната институция се възобновява с постановката „Рейс“ на Станислав Стратиев. За това информира Александра Киселкова, член на екипа, разработил и осъществил проекта.

„В селото от няколко години живееше режисьорът Кирил Станков, създател на два фестивала в Ганчовец, вече станали традиционни и популярни и в страната – „Кино-магия“ и „Ракия-магия“. Разчитахме на него, смятахме, че успехът ни е гарантиран. Той започна работа, определи артистите. До октомври 2022 г., когато тъжна вест стигна до ушите ни: Кирил е починал в съня си… Такава вест трудно достига до съзнанието. Той беше един от активните двигатели в селото. Покрай него беше започнало да се оформя ядро от млади хора, предпочели живота сред природата пред този в града“, споделя Киселкова.

Тя разказва за забележителната биография на покойния творец.

Кирил Станков е роден през 1969 г., завършва „Филмова и телевизионна режисура” и „Продукция” във Факултета по изкуства в Тел-Авив, Израел. Работи като помощник-режисьор, помощник-оператор и редактор в няколко телевизионни и филмови продукции. Режисира документални филми, пълнометражният му игрален филм „Джулай”(на който е и сценарист), заедно с последният му документален филм получиха отлични отзиви и награди на няколко международни филмови фестивала. Няколко месеца преди да ни напусне, Кирил адаптира и осъвремени сценария на пиесата „Рейс“ от Станислав Стратиев, за да я постави на читалищната сцена в Ганчовец. Всички единодушно решиха в негова памет да продължат делото му, въпреки внезапния, огромен шок, въпреки неблагоприятните условия (краен срок на проекта ноември 2023 г.).

„Министерството на културата одобри новата кандидатура за режисьор и почти на доброволни начала и работа с хора, „непомирисвали“ сцена. Актьорът Милен Иванов от Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов“ във Велико Търново, се нае да „дешифрира“ замисъла на Кирил Станков и пое работата с трупата от общо 9 самодейци. Надяваме се сърцатата му работа в този кратък срок да си проличи на 25 и 26 ноември, когато са предпремиерата и премиерата на спектакъла на сцената на големия салон на читалището в Ганчовец“, посочва Александра Киселкова.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество.

„Изказваме най-сърдечните си благодарностите на Милен Иванов, желаем дълъг живот на театралната трупа, успех на премиерата и творчески успехи в бъдеще!“, заявяват от екипа, реализирал проекта.

Веселина АНГЕЛОВА
снимки-личен архив

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *