ВодещиКултура

Художникът Дончо Дончев представя #PERSONA_SATYRICONA в Музея на хумора в Габрово

Талантливият творец от Дряново е сътворил 101 шаржови портрета на личности от световната история

Музеят на хумора и сатирата в Габрово кани на представянето на книгата #PERSONA_SATYRICONA на Издателство “Класика и Стил”, с автор и художник Дончо Дончев. Събитието ще се състои на 24 октомври от 17:30 часа.

„#PERSONA_SATYRICONA няма да ви остави равнодушни! Тя ще ви заведе на невероятно пътешествие, представяйки 101 шаржови портрета на личности от световната история.

В нея ще срещнете велики хора от различни епохи, характери и възгледи, представени по начин, който ще ви изненада и вдъхнови.Заглавието ни препраща към безсмъртния „Сатирикон“ на Петроний, менторът на добрия вкус в двора на римския император Нерон. Там Петроний представя по сатиричен начин римското общество през I век“, споделят организаторите на събитието.

Самият художник обяснява: „Прибавих едно „А“ и стана „Сатирикона“ – такава дума не съществува, получи се нова дума, странно, но благозвучно заглавие. Заимствах тази дума, защото сатирата вечно представя обществените недъзи чрез силата на изкуството“.
Даровитият творец е нарисувал личности, които са оставили дълбока следа в човешката история. Сред тях са Чърчил, Горбачов, Рейгън, но също така и диктатори като Хитлер, Сталин и Мао. До политиците са учените като Айнщайн, а до тях са хората на изкуството – Пушкин и Дали.

Авторът и илюстратор Дончо Дончев създава поразителни рисунки с молив, разказвайки историята си и преодолявайки нелеп инцидент. Моливът става създател на формата и разнообразен разказвач в тази удивителна история.

#PERSONA_SATYRICONA е книга с невероятни илюстрации, която променя начина, по който виждаме света. Този проект разбива стереотипите и ни показва, че истинската история е по-богата и по-смешна, отколкото можем да си представим.
„Не пропускайте това събитие, което ще бъде изпълнено с креативност, хумор и литературна магия! Заповядайте и се насладете на разговор с автора и илюстратора Дончо Дончев и вълнуващите разкази в #PERSONA_SATYRICONA“, казват от Дома на смеха в Габрово.

Дончо Дончев е роден през 1974 г. и е израстнал в Дряново. Завършва Национална гимназия за приложни изкуства в Трявна и специалност „Живопис“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Специализира анимация във Филмово студио „Ню Бояна“ (Nu Boyana Film Studios). Разнообразен автор, който не се задоволява с установяване на един стил, а динамично търси. Работи с различни материали, рисува пред публика, прави илюстрации, живопис, скулптура, както и интерактивни проекти.

През годините създава илюстрации за печатни издания, аудио-визуални проекти и други.

Организира голям брой изложби в България и Европа, като една от предизвикалите най-голям обществен отзвук е сатиричната 21st Century (София, Централен военен клуб, 2018). В нея Дончо Дончев показва контрастите на нашето време. Изобразява едни от най-изявените политици на световната сцена, нарисувани като карти за игра.

Участва в ЕКСПО Милано 2015 (EXPO Milano), където рисува картината Riflessioni пред павилионa на вестник Corriere della Sera, а на ЕКСПО Астана 2017 (EXPO Astana) създава мащабно пано Human Energy, което става притежание на Световния ЕКСПО музей в Шанхай (World EXPO Museum Shanghai). Двете събития са реализирани от Арминио Скиоли, куратор и директор на Галерия „Леонардо Да Винчи“ в Локарно (Rivellino – Leonardo Da Vinci Art Gallery).

Веселина АНГЕЛОВА

снимки-личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *