ВодещиКултура

Стари документи разказват интересни случки от миналото

Архивите са притежание на Историческия музей в Дряново

Стари документи разказват интересни случки от миналото. Припомняме си ги и в настоящото смутно време на размирици. В Исторически музей -Дряново се съхраняват документи на видния търговец Стефан Ненчев Кротев. Това разказва Стефана Вълчева, уредник в културната институция.

„Кротев е роден на 31 август 1885 г. в семейството на Ненчо Минчев Кротев и Райна Ганчева Хаджистанчева. Завършва свищовското търговско училище и отбива военната си служба с набор 1906 г. в гарнизона на 20-ти пехотен Добруджански полк във Велико Търново. Кротев постъпва в полка на 25 септември 1906 г. и е освободен от редовната армия на 16 август 1907 г. По време на службата е строеви отдельонен командир и преминава в запаса на българската войска с чин офицерски кандидат. Една година по-късно, на 31 декември 1908 г. младият мъж е освободен и от запасната армия“, споделя Стефана Вълчева.

По думите и на 4 април 1909 г. дряновското градско общинско управление изпраща на Стефан Кротев Заповед за случай на мобилизация. Заповедта е с гриф „Тайно“ и разяснява действията на призованите мъже при мобилизация.

„Кротев трябва да се яви след 30 часа в 20-ти пехотен полк. Иска се да бъде обут с ботуши или здрави цървули с навуща, облечен в панталон и горни дрехи с качулка. Да има ръкавици, голяма торба (раница), торба за сухари, поясен ремък, шинелен ремък, ремък за пушка, манерка за вода, тоалетни принадлежности-гребен, сапун, вакса, кърпи и пр. и за два дни храна-хляб, пастърма или сирене“, разкрива музейният уредник.

Стефана Вълчева допълва, че Заповедта е изпратена, защото правителството на Александър Малинов се опасява от война на Балканите след обявяването на 22 септември 1908 г. на независимостта на България, както и че признаването на този акт е предшествано от продължителните и трудни дипломатически преговори.

Веселина АНГЕЛОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *